EU-parlamentet röstar för kontroversiella upphovsrättslagar

publicerad 12 september 2018
Ledamöter i EU-parlamentet jublar efter att de kontroversiella lagarna röstats igenom.

EU-parlamentet har röstat igenom de kontroversiella upphovsrättslagarna, däribland Artikel 13, vilka kritiker menar skulle innebära slutet på internet som vi känner det.

Det handlar om ett lagförslag om de så kallade ”Artikel 13” och ”Artikel 11”. Den förstnämnda lagen skulle kräva att sajter implementerar ett filter som ska läsa igenom all media som laddas upp på internet. Artikel 11 är en så kallad länkskatt för internetsajter. Lagförslaget, som röstades igenom av EU:s juridiska utskott härom veckan, har kritiserats hårt då det skulle innebära att exempelvis parodier kan blir föremål för omfattande censur.

EU-parlamentet röstade under torsdagen igenom lagförslaget med röstsiffrorna 438 mot 226. 39 EU-parlamentariker lade ner sina röster.


Annonser:


Det kontroversiella upphovsrättslagarna röstades ner i EU-parlamentet i juli, men en reviderad version av lagarna röstades igenom i en andra omröstning under onsdagen. Det väntas dröja flera månader innan upphovsrättslagarna kan träda i kraft.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.