Upphovsrättslagen Artikel 13

EU-parlamentet röstar för kontroversiella upphovsrättslagar

Ledamöter i EU-parlamentet jublar efter att de kontroversiella lagarna röstats igenom.

EU-parlamentet har röstat igenom de kontroversiella upphovsrättslagarna, däribland Artikel 13, vilka kritiker menar skulle innebära slutet på internet som vi känner det.

Det handlar om ett lagförslag om de så kallade “Artikel 13” och “Artikel 11”. Den förstnämnda lagen skulle kräva att sajter implementerar ett filter som ska läsa igenom all media som laddas upp på internet. Artikel 11 är en så kallad länkskatt för internetsajter. Lagförslaget, som röstades igenom av EU:s juridiska utskott härom veckan, har kritiserats hårt då det skulle innebära att exempelvis parodier kan blir föremål för omfattande censur.
EU-parlamentet röstade under torsdagen igenom lagförslaget med röstsiffrorna 438 mot 226. 39 EU-parlamentariker lade ner sina röster.

Det kontroversiella upphovsrättslagarna röstades ner i EU-parlamentet i juli, men en reviderad version av lagarna röstades igenom i en andra omröstning under onsdagen. Det väntas dröja flera månader innan upphovsrättslagarna kan träda i kraft.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!