USA:s Israellobby ska tvinga bort kritiska politiker

Den judiska lobbyn

publicerad 25 april 2024
- av Jan Sundstedt
Rashida Tlaib och Dave Min (båda D) är två av de politiker som AIPAC vill få bort.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) räknas allmänt som en av de allra mest inflytelserika lobbygrupperna i USA. Tillsammans med likasinnade organisationer lägger man inför valet stora summor pengar på att smutskasta och motarbeta kandidater som uppfattas som pro-palestinska eller Israelkritiska.

Enligt den vänsterliberala nyhetssajten Politico förväntas AIPAC spendera cirka 100 miljoner dollar inför det kommande valet på bland annat negativt utformade annonser och marknadsföring där syftet är att få väljarna att överge de politiker som Israellobbyn anser går emot deras intressen.

Enligt Connor Farrell, ordförande för vänstergruppen Left Rising som samlar in pengar till påstått ”progressiva” ändamål, handlar AIPAC:s strategi om att visa att ingen sitter säkert, oavsett hur populär man är bland väljarna, eller hur länge man suttit på sin politiska post.

– Ingen går säker för deras vrede, och om du säger ifrån kan du bli en måltavla oavsett hur populär du är, menar han.

Nästan obegränsade resurser

Det noteras också att en betydande del av AIPAC:s finansiering kommer från rika republikaner, ofta med tydligt neokonservativa åsikter. Enligt sajten har gruppen så stora resurser att det blir svårt för de flesta kandidater att stå emot eller bemöta smutskastningen, och enligt den judiske demokraten Andy Levin kan lobbygruppen ”vara ganska framgångsrika i att utplåna dem”.

Den självutnämnde sionisten och synagogsledaren Levin blev själv föremål för lobbyisternas vrede och kampanjer efter han tagit palestinierna i försvar – vilket också ledde till att han förlorade primärvalet.

– AIPAC tål inte tanken på att jag är den tydligaste och starkaste judiska rösten i kongressen som står för ett enkelt förslag: att det inte finns något sätt att få ett säkert, demokratiskt hemland för det judiska folket om vi inte uppnår det palestinska folkets politiska och mänskliga rättigheter, sa han bland annat.

Noterbart är också att donationerna till Israellobbyn ökat kraftigt efter Hamas attacker den 7 oktober och Israels invasion av Gaza. Enligt bedömare ”kommer de ha så mycket pengar att de kommer att ta tillfället i akt varhelst det finns en möjlighet”.

“Attackannonser”

Några av de vänsterdemokrater man vill få bort är Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley, Cori Bush och Rashida Tlaib – den sistnämnda är också USA:s enda kongressledamot av palestinsk börd.

Även Kalifornien-demokraten Dave Min har drabbats av lobbyisternas ilska – detta eftersom han kritiserat Israels bosättningar på Västbanken samt riktat kritik mot Netanyahus bristande ledarskap i samband med Hamas attacker.

Lobbygruppen har bland annat lagt stora pengar på så kallade ”attackannonser” riktade mot Min där man lagt stora resurser på att i tv, tidningar och på internet basunera ut att han greps för rattfylleri förra året – i syfte att få väljarna att överge honom.

Andy Levin menar att AIPAC är på väg att skapa ett farlig prejudikat genom sina smutskastningskampanjer och pekar på att även om det gäller Israel idag, så kan samma strategier användas av tobaksindustrin, läkemedelsjättarna eller vilken inflytelserik och ekonomiskt stark grupp som helst.

Genom åren har många andra aktivister, politiker och granskare från olika politiska läger riktat hård kritik mot det faktum att en lobbygrupp som arbetar för ett annat lands räkning har så stort inflytande över den amerikanska politiken. Även om framförallt yngre amerikaner motsätter sig kriget i Gaza finns det inte mycket som tyder på att AIPAC:s dominans över den amerikanska politiken är på väg att brytas.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!