Kommentar: Läckta franska militärrapporter blottlägger Ukrainas svidande nederlag

Kriget i Ukraina

Enligt läckta franska militära bedömningar har Ukraina förlorat stora delar av sina västtränade styrkor och kan inte vinna kriget mot Ryssland militärt. Ändå fortsätter ledarna i väst att driva på för ett fortsatt proxykrig, istället för att arbeta för en fredlig lösning.

publicerad 13 mars 2024
- av Jenny Piper
Förstörda tysk- och amerikansktillverkade ukrainska pansarvagnar utanför Zaporizjzja (2023).

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

I kölvattnet av den franske presidenten Emmanuel Macrons uttalande nyligen om möjligheten att skicka franska trupper till Ukraina, har hemliga militära rapporter om Ukrainakonflikten läckt till det franska magasinet Marianne. Något som troligen fått Macron att svettas lite extra.

Enligt tre bedömningar gjorda av den franska militären, målas en nedslående bild upp som hävdar att Ukraina förstörde sin västtränade styrka i den misslyckade offensiven 2023, att de har slut på män att mobilisera och att dess senaste förlust i Avdeevka visar att de inte ens kan hålla linjen mot Ryssland.

Den första rapporten slår fast att ”Ukraina kan inte vinna detta krig militärt. Att väst fortsätter sträva efter en militär lösning i Ukraina skulle vara det allvarligaste felet i analys och bedömning”.

En högre officer skrev; ”Att skicka franska trupper till Ukraina skulle vara orimligt. Gör inga misstag – mot ryssarna är vi en armé av cheerleaders!

I den andra rapporten, som beskriver utsikterna för 2024, säger man att Kiev behöver 35 000 män per månad, men rekryterar mindre än hälften av det antalet, medan Ryssland värvar 30 000 volontärer varje månad. Samtidigt förstörde 2023 års offensiv hälften av Kievs 12 stridsbrigader. ”Västlandet kan tillhandahålla 3D-skrivare för att tillverka drönare eller svävande ammunition, men kommer aldrig att kunna skriva ut män”.

En lösning som framförs i rapporten är att skicka västerländska trupper till Ukraina för att utföra stöduppgifter i bakgrunden, vilket skulle befria ukrainarna för frontlinjetjänstgöring. Den andra rapporten erkände också att de västerländska specialstyrkorna och soldater i civila kläder har en mycket större närvaro i Ukraina än vad som officiellt erkänts, inklusive ganska många britter såväl som franska sjökommandon som tränar ukrainarna.

Den tredje och senaste rapporten beskrev slaget vid Avdeevka som en vild flykt för ukrainska styrkor, där Ryssland skapade ett helvete för de ukrainska trupperna genom att använda massiva glidbomber för att orsaka mer än 1 000 offer per dag. Det franska dokumentet beskrev också den ukrainska reträtten den 17 februari som plötslig och oförberedd.

Samtidigt fortsätter västmedia att måla upp konflikten som att det går bra för Ukraina och att Ryssland lider nederlag, senast i dag har flera svenska tidningar den vinkeln till exempel.

Och medan ukrainare fortsätter offras på slagfältet i ett krig som redan är förlorat, fortsätter västerländska ledare att driva på för fortsatt proxykrig. Förra veckan var det Norge som meddelade nytt militärt stöd, i går annonserade USA och Danmark att man skickar mer militärt stöd för hundratals miljoner dollar samt i dag ska EU meddela nytt militärt stödpaket där man tar pengar från den ursprungliga klimatfonden, som blev pandemifonden samt slutligen används som Kievs fickpengar.

Vi betalar med pengar som vi verkligen behöver här hemma, ukrainare dödas på löpande band tack vare vårt kontinuerliga stöd istället för att lobba för fred, krigsindustrin går på högvarv och våra makthavare utökar sin förmögenheter ytterligare – allt medan den indoktrinerade befolkningen gör vågen. Tragiskt.

#followthemoney

Jenny Piper

Alla Jenny Pipers artiklar finns på jennypiper.blog.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!