Regeringen vill utöka övervakningsapparaten

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 6 oktober 2023
- av Markus Andersson
Camilla Brodin (KD), Justitieminister Gunnar Strömmer (M), Katja Nyberg (SD) och Martin Melin (L) under en presskonferens.

Den borgerliga regeringen och Sverigedemokraterna vill ytterligare utöka övervakningsapparaten med hänvisning till den organiserade brottsligheten.

Ännu fler kameror ska sättas upp och polisen ska i mycket större utsträckning än idag få använda sig av AI-teknik med ansiktsigenkänning för att identifiera oönskade element.

– I ett läge när allt färre vågar prata med polisen är behovet av teknisk bevisning helt avgörande, och då vet vi sedan tidigare att kameror är oerhört centrala, hävdar justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Tre lagändringar för att ytterligare förbättra möjligheten för kamerabevakning ska utredas i ett snabbspår i Regeringskansliet. Polisen ska ges bättre förutsättningar att använda kamerabevakning med automatisk avläsning av registreringsskyltar, kunna ta del av kamerabevakningsmaterial från annans bevakning, till exempel trafikkameror, samt i större utsträckning kunna använda sig av ansiktsigenkänning för att till exempel kunna identifiera gängmedlemmar”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Fler kameror

Polisen ska få ännu större friheter att bland annat genomföra kameraövervakning med drönare och det ska bli enklare att använda kameraövervakning utan att behöva informera om detta. Vidare ska antalet ”fasta och mobila bevakningskameror” öka från nuvarande mål på 1600 till 2500 till slutet av 2024 och polisen få ”ökad tillgång till befintliga kamerasystem kopplade till den statliga transportinfrastrukturen”.

– Detta har stor praktisk betydelse för att förhindra och förebygga fler skjutningar och sprängningar och polisens möjligheter att identifiera och lagföra kriminella förbättras avsevärt. Det handlar om att skapa enklare och tydligare regler, och därmed öka utrymmet att använda kameror och andra effektiva verktyg i brottsbekämpningen, påstår justitieministern.

“Farligt auktoritär teknik”

Senast i veckan gick brittiska Big Brother Watch tillsammans med flera andra organisationer och krävde att användandet av ansiktsigenkänningsteknologin omedelbart stoppas och varnar för möjligheten att övervaka och kartlägga regimkritiker.

– Denna farligt auktoritära teknik har potential att förvandla hela befolkningar till vandrande ID-kort i en ständig poliskontroll, varnar ordföranden Silkie Carlo.

Man påpekar även att AI-kameror inte är förenliga med traditionella demokratiska principer och att makthavare inte har moraliskt mandat att använda denna typ av teknik mot de egna medborgarna.

Liberalernas riksdagsledamot Martin Melin bedömer dock att integritetsaspekter inte är något som spelar så stor roll för en befolkning där rädslan för våldsdåd är utbredd.

– Jag känner inte att folk är oroliga för att de blir filmade, däremot är folk oroliga för att få sitt hus sprängt i bitar eller bli skjutna när de går och handlar, säger han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!