Socialistisk borgmästare beordrade polis att upplösa konservativ konferens

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 17 april 2024
- av Jan Sundstedt
Brexit-profilen Nigel Farage var en av flera inbjudna prominenta talare.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den frispråkige brittiske politikern Nigel Farage höll ett anförande på konferensen NatCon i Bryssel under tisdagen när ett stort antal poliser på order av stadens borgmästare stormade och upplöste det politiska evenemanget.

På talarlistan fanns förutom Farage ett stort antal konservativa profiler, bland andra den förra inrikesministern Suella Braverman och Ungerns premiärminister Viktor Orban.

Polisen gav deltagarna en kvart att lämna lokalen och ingen fick heller komma in i den lokal där mötet hölls. Ordern kom direkt från den turkiske och socialistiske borgmästare Emir Kir som hävdade att den politiska censuren var nödvändig för att kunna garantera den allmänna säkerheten.

– Jag utfärdade en order från borgmästaren om att förbjuda evenemanget National Conservatism Conference för att garantera den allmänna säkerheten.

– I Etterbeek, Bryssel City och Saint-Josse är extremhögern inte välkommen, fortsatte han, enligt brittiska The Independent.

“Ifrågasätter globalismen”

Arrangörerna förkastar alla påståenden om att det skulle ha varit ordningsstörningar som ledde till att konferensen upplöstes – utan menar att den stängdes ner av helt och hållet politiska skäl, och att det är oacceptabelt att agera på det här sättet mot en “sammankomst för politiker, intellektuella, journalister, studenter, samhällsledare och engagerade medborgare“.

– Under de kommande två dagarna kommer Ungerns premiärminister, en biskop, medlemmar av de europeiska kungafamiljerna, välkända internationella affärsmän och kvinnor, politiker och ledare för partier som kommer att vinna valet till Europaparlamentet i juni i år att delta i mötet, förklarar Nigel Farage, och menade att repressionen påminde om den i ”det gamla Sovjetunionen”.

– Och ändå, eftersom de ifrågasätter en allt mer sluten union, eftersom de ifrågasätter globalismen, blir de bokstavligen nedstängda.

Misslyckad politisk censur

Möteslokalen för konferensen har redan ändrats två gånger efter att borgmästare i Brysselregionen sagt nej till de platser som initialt valts ut för mötet. Trots Emir Kirs ansträngningar för att stoppa eventet, kunde det trots allt fortsätta under onsdagen.

Nedan följer några filmklipp kopplade till händelserna i Bryssel:

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!