Israel ger Netanyahu makt att stänga ned utländska nyhetskanaler

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 3 april 2024
- av Jan Sundstedt
Benjamin Netanyahu vill bland annat förbjuda qatariska Al-Jazeera.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Israels högsta beslutande organ, Knesset, antog nyligen en ny lag som ger premiärminister Benjamin Netanyahu befogenheter att stänga ned utländska nyhetskanaler om han anser att de utgör en risk för landets säkerhet.

Enligt pressmeddelandet från Knesset kan en nedstängning pågå i 45 dagar och förlängas ytterligare 45 dagar. Lagen ska gälla fram till den 31 juli eller tills kriget i Gaza har upphört.

Med den nya lagen kan kommunikationsministern, med premiärministerns och regeringens eller landets säkerhetskabinetts godkännande, besluta om att stoppa utländska mediers sändningar i Israel, stänga redaktioner och webbplatser (om servern är placerad i Israel) samt beslagta utrustning.

Benjamin Netanyahu har meddelat att han avser att använda den nya lagen för att stoppa qatariska Al-Jazeera från att verka i landet. Han anklagar kanalen för att vara en “terrorkanal” och för att ha varit inblandad i terrorattacken den 7 oktober.

“Oroväckande”

I ett pressmeddelande bemöter Al-Jazeera kritiken och kallar den för en “farlig lögn” och en “eskalering”.

Den nya lagen har mött kritik från flera håll. Reportrar utan gränsers Sverigeordförande Erik Larsson säger till skattefinansierade SVT att Israel nu slagit in på en farlig väg.

Att förbjuda medier är en mycket farlig väg. Det är bekvämt att tysta kritiker. Den som väl klivit upp på den stigen kan lockas att gå väldigt långt. Pressfriheten är central del av demokratin och detta är en mycket oroväckande, säger Erik Larsson.

Lagen antogs med 71 röster för och 10 emot.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!