Tyskland bannlyser nationalist

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 21 mars 2024
- av Jan Sundstedt
Sellner och likasinnade demonstrerar för återvandring.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den österrikiske nationalistiske aktivisten Martin Sellner får inte längre resa in i grannlandet Tyskland – ett inreseförbud som han själv menar har fattats helt och hållet av politiska skäl.

Sedan tidigare är Sellner inte heller välkommen i Storbritannien eller USA – och han kastades nyligen ut ur Schweiz – även här på grund av sitt politiska engagemang och sina starka åsikter om invandringen.

I veckan lät myndigheterna i den tyska staden Potsdam meddela att ett inreseförbud införts mot en icke namngiven EU-medborgare.

Snart gick Sellner och flera tyska medier ut och bekräftade att det var just honom beslutet gällde, och aktivisten förklarade att han inte får vistas på tyskt territorium under de kommande tre åren – samt att han riskerar att deporteras och straffas om han bryter mot förbudet.

Skälet till att Tyskland utestängt nationalisten är hans radikala syn på migration och ”mångkultur” – där han bland annat är en högljudd förespråkare för omfattande utvisningar av människor från utomeuropeiska länder och återskapandet av mer etniskt homogena samhällen. Han har därför av motståndare och makthavare frekvent anklagats för att vara en ”rasist”, ”nazist” och ”antisemit”.

“Tolererar ingen agitation”

Även om Martin Sellner bor i Österrike har han ofta rest till Tyskland för att föreläsa och hålla tal på nationalistiska evenemang, samt även varit drivande i många protester och demonstrationer – det är detta de tyska makthavarna vill sätta stopp för.

– I vår robusta demokrati bör vi i allmänhet inte tolerera någon agitation mot vår konstitutionella ordning, särskilt inte från utländska extremister som Martin Sellner. I detta avseende anser jag att det är rätt och nödvändigt för säkerhetsmyndigheterna att allvarligt undersöka ett inreseförbud för Martin Sellner, hävdade exempelvis påstått liberalkonservative CDU:s Philipp Amthor, i februari.

Nya Dagbladet kunde nyligen notera hur en invandringskritisk föreläsning med Sellner, i Schweiz, nyligen stormades av polis, som stängde av strömmen och släpade ut nationalisten i handfängsel – för att sedan meddela att han var tvungen att lämna landet. Av liknande skäl är han sedan tidigare också bannlyst från Storbritannien och USA

Martin Sellner föddes 1989 i Wien och började redan som ung tonåring engagera sig politiskt.

2012 grundade han den identitära rörelsen i Österrike och är fortfarande något av dess affischnamn, särskilt när det kommer till att mobilisera stöd eller påverka politiken i Tyskland, Österrike och andra länder i regionen.

Rörelsen förespråkar bland annat alleuropeisk nationalism och storskalig återvandring av migranter med utomeuropeisk bakgrund. Man är också övertygade om att politiker och andra makthavare av ideologiska skäl medvetet verkar för ett folkutbyte där europeiska folkslag ska ersättas med människor från Tredje världen – ett folkutbyte man är motståndare till och säger sig vilja stoppa. Man är också uttalade motståndare till liberalism, islamism och internationalism.

Sellner har av politiska motståndare länge anklagats för att vara en ”farlig högerextremist” och är sedan tidigare förbjuden att resa in i USA och Storbritannien, med hänvisning till hans politiska åsikter och påstådda personkopplingar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!