Ofödda barn dör på grund av platsbrist

publicerad 27 oktober 2019

Skånes universitetssjukhus har lex Maria-anmält tre fall där foster avlidit i livmodern och som troligen kunnat undvikas. Två av fallen berodde på platsbrist.

Skånes universitetssjukhus såg förra hösten en ökning av antalet barn som dog i livmodern. En genomgång av fall där barn dött i livmodern under 2018 gjordes och nu anmäls tre fall enligt lex Maria.

I två av fallen sköts förlossningen, som skulle sättas igång, upp på grund av för få vårdplatser på förlossningsavdelningen.

– Det hade varit möjligt att de kunnat överleva och varit friska om man satt igång förlossningen första dagen, säger Andreas Herbst, överläkare i obstetrik på Skånes universitetssjukhus.

Ett tredje dödsfall handlade om att man under graviditeten inte upptäckt att ett foster var tillväxthämmat.

Det är inte första gången som ofödda barn dör i livmodern på grund av platsbrist i Skåne. Från kvinnokliniken i Lund rapporterades om ett barn som dog under 2015 då modern, trots att hon visade tecken på havandeskapsförgiftning, skickades hem på grund av för få lediga vårdplatser på avdelningen.

Sverige har i snitt under de senaste 20 åren haft flest antal dödfödda barn i Norden.

 

Källa: SR
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.