Årets vinnare av Skånes Naturvårdspris

publicerad 8 juni 2023
- av Sofie Persson
Idag häckar storken i Skåne igen.

Årets Naturvårdspris i Skåne går till Storkprojektet som sedan 1989 arbetat för att få en bestående storkstam i länet.

Storkprojektet påbörjades 1989 tillsammans med Naturskyddsföreningen och Skånes Ornitologiska Förening för att få tillbaka storken till Skåne. Storkar tros ha invandrat till länet redan på 1400-talet och fortsatt öka fram till omkring 1800-talet. Däremot förändrades landskapet i Skåne där vitmarker dikades ut och betesmarker odlades upp, vilket gjorde att storken försvann mer och mer. Den sista häckningen innan Storkprojektet drog igång skedde 1954.

Idag häckar storken i Skåne igen och nya ungar kläcks.

Skånes Naturvårdspris delas årligen ut till antingen personer, företag eller organisationer som gjort “betydande insatser av bestående värde för naturvården” där vem som helst kan nominera potentiella vinnare.

Storkprojektet tog hem vinsten 2023 för sitt arbete med att få tillbaka en flyttande storkstam till Skåne.

Vi har utsett Storkprojektet till årets vinnare för att man på storkhägnet i Fulltofta kan se det spektakulära skådespelet med häckande par och ta del av guidningar om storkens historia, dess försvinnande samt om den sensationella flyttningen, säger Olof Liungman, chef för avdelningen för natur och vatten på Länsstyrelsen Skåne.

Priset delades ut av landshövding Anneli Hulthén under nationaldagen.

Den vita storken (Ciconia ciconia) finns nästan enbart i Europa. Idag finns omkring 170 000 par där ungefär 25 000 håller till i Baltikum och 40 000 i Polen.

När det gäller ruvning så hjälper båda storkföräldrarna till och delar på den som pågår i ungefär en månad. I juli brukar de första ungarna lämna boet.

I augusti brukar storkarna som häckar i samma trakt samlas för att sedan fara söderut över vintern.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!