Folkhälsomyndigheten börjar övervaka svenskarnas rörelsemönster

Övervakningssamhället

publicerad 8 april 2020
- av Markus Andersson
Telia delar med sig av användarnas rörelsedata till Folkhälsomyndigheten.

Med hänvisning till coronapandemin tar Folkhälsomyndigheten nu hjälp av mobildata från Telias mobiltelefonnät för att kartlägga och analysera befolkningens rörelsemönster i landet. Man menar att uppgifterna man får fram ska användas för att fatta beslut om eventuella åtgärder och restriktioner.

I ett pressmeddelande skriver Folkhälsomyndigheten att man med hänvisning till coronapandemin kommer att hämta in data från Telias svenska nät. Myndigheten hävdar att datan kommer att vara helt anonymiserad och att avsikten är att kunna se hur befolkningen rör sig och hur viruset sprider sig.

Uppgifterna om svenskarnas rörelser som samlas in kommer att kunna användas som underlag för att fatta beslut och vidta åtgärder samt för att utvärdera effekten av de restriktioner som redan vidtagits, exempelvis att människor ska undvika onödigt resande.

Sedan tidigare har den integritetskränkande åtgärden använts i länder som Danmark, Norge och Tyskland. Man påstår att den insamlade informationen kommer att raderas när krisen väl har lagt sig. Många är dock skeptiska och oroliga för att informationen ska sparas längre än så och vilka konsekvenser detta kan få.

– Platsdata är något som är väldigt känsligt, i nivå med ansiktsbilder kanske och därför så menar man att det här kan bli en farlig [metod], ja vad blir konsekvenserna egentligen. Alltså vi är i ett krisläge nu men skulle det här kunna skapa ett prejudikat så att det i framtiden blir mer så att säga accepterat att ta del av sådan här information för myndigheter, och det är väl det som kritikerna lyfter när de debatterar den här frågan, säger Ekots teknikreporter Sven Carlsson i Sveriges Radio.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!