MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 24 mars 2025

måndag 24 mars 2025

Amerikanskt företag använder avlyssning för marknadsföring

Övervakningssamhället

publicerad 18 december 2023
– av Sofie Persson
Medieföretaget CMG skryter om att man avlyssnar privata samtal.

Ett amerikanskt företag går nu ut offentligt med att de använder mikrofoner i smarta enheter för att samla in konversationer som sedan används för riktade annonser.

Funktionen, kallad ”Active Listening”, hämtar data från vardagliga samtal i realtid genom avlyssning, något företaget menar är lagligt eftersom konsumenter ofta ”ger sitt samtycke när de accepterar villkor”.

Ett marknadsföringsteam inom mediejätten Cox Media Group (CMG) hävdar att de kan lyssna på omgivande konversationer från konsumenter genom inbäddade mikrofoner i smarttelefoner, tv-apparater och andra enheter för att samla in data och använda den för att rikta annonser, enligt en granskning av CMG-marknadsföringsmaterial av 404 Media.

CMG kallar funktionen ”Active Listening” och hävdar att den kan identifiera potentiella kunder ”baserat på vardagliga konversationer i realtid”.

Vad skulle det innebära för ditt företag om du kunde rikta in dig på potentiella kunder som aktivt diskuterar sitt behov av dina tjänster i sina dagliga konversationer? Nej, det är inte ett Black Mirror-avsnitt – det är Voice Data, och CMG har kapaciteten att använda det till din affärsfördel”, skriver företaget på sin webbplats.

CMG ägs av Apollo Global Management och Cox Enterprises, som omfattar även internetleverantören Cox Communications. CMG driver ett stort antal TV- och radiostationer med lokala nyheter i USA.

Avlyssnar telefon och tv

Med funktionen menar CMG sig kunna ”rikta din reklam till EXAKT de personer du letar efter”, där man ger några specifika exempel på konversationer man kan använda sig av: ”Leasingavtalet för bilen löper ut om en månad – vi behöver en plan”, ”Ser jag mögel på taket?” eller ”Vi måste på allvar börja planera för pensionen”.

Klienterna ska sedan kunna göra anspråk på ett särskilt område inom tjänsten man vill använda sig av, som är tillgängliga inom en radie av 10 eller 20 mil. När man sedan installerat funktionen analyseras data av AI för att upptäcka relevanta konversationer via smarttelefoner, smart-tv eller andra enheter.

När man sedan skapat en målgrupp levererar CMG relevanta annonser till dessa personer via olika streaming-tjänster, displayannonser, YouTube, samt Google-sökningar.

Resultatet? Oöverträffad förståelse för konsumentbeteende, så att vi kan leverera personliga annonser som får din målgrupp att tänka: wow, de måste vara tankeläsare”, skriver företaget.

”Beror på samtycke”

404 Media menar att denna typ av avlyssning kan ge upphov till juridiska problem. Det är dock även något som CMG tar upp, där man menar att det är fullt lagligt att köpa och använda deras avlyssningstjänst.

Det beror på att konsumenter vanligtvis ger sitt samtycke när de accepterar villkor för programuppdateringar eller appnedladdningar”, står det på webbplatsen.

En marknadsförare som varit i kontakt med CMG och fått denna tjänst förklarad för sig berättar att denne själv inaktiverade mikrofonåtkomsten på sin mobil efteråt.

Jag tog bort alla mina Amazon Echo-enheter omedelbart och begränsade mikrofonbehörigheterna på saker som min telefon, eftersom att få bekräftelse på att de gör sådana här saker har bekräftat mina värsta farhågor och jag, för min del, kommer inte att delta i det, säger personen till 404 Media.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Ny lag kan tvinga Signal att lämna Sverige

Övervakningssamhället

publicerad 26 februari 2025
– av Sofie Persson
Signal hade ungefär 70 miljoner användare förra året.

Regeringen vill tvinga krypterade appar att lagra alla meddelanden som skickas. Om förslaget blir verklighet planerar Signal att lämna Sverige.

Lagförslaget syftar till att ge Säkerhetspolisen och polisen möjlighet att i efterhand begära ut meddelandehistorik från brottsmisstänkta. För krypterade appar skulle detta innebära ett krav på att lagra all meddelandehistorik. Regeringen vill att riksdagen röstar om förslaget redan i mars nästa år.

Om lagförslaget antas uppger meddelandeappen Signal att de kommer att lämna Sverige.

I praktiken innebär det här att man ber oss bryta krypteringen som är grunden för hela vår verksamhet. Att be oss lagra data skulle underminera hela vår arkitektur och det skulle vi aldrig göra. Vi skulle hellre lämna den svenska marknaden helt, säger Signals chef Meredith Whittaker till skattefinansierade SVT.

– Om du skapar en sårbarhet utifrån svenska önskemål så skulle det skapa en väg att underminera hela vårt nätverk. Därför skulle vi aldrig införa de här bakdörrarna, fortsätter hon.

Försvarsmakten har nyligen uppmanat sin personal att använda Signal för att minska risken för avlyssning. I ett brev till regeringen varnar man för att lagförslaget inte kan genomföras ”utan att införa sårbarheter och bakdörrar som kan utnyttjas av tredje part”.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Techmogulen om framtiden med AI: Ständig massövervakning

Övervakningssamhället

publicerad 23 januari 2025
– av Isac Boman
Med hjälp av AI kommer makthavarna i framtiden att kunna följa medborgarnas minsta steg, tror Ellison.

Techjätten Oracles vd Larry Ellison tror på en framtid där artificiell intelligens blivit en naturlig del av ett gränslöst massövervakningssamhälle där något privatliv inte längre existerar och där allt medborgarna gör kartläggs och registreras.

Oracle och Larry Ellison kommer att spela en nyckelroll i Trumps AI-satsning ”Stargate” – som förväntas kosta uppemot 500 miljarder dollar och av presidenten själv beskrivs som det ”överlägset största AI-infrastrukturprojektet i historien”.

Att Ellison är en av världens mest framgångsrika techmoguler råder det ingen tvekan om – så sent som i höstas gick han förbi Amazon-grundaren Jeff Bezos och blev världens näst rikaste man efter Elon Musk. Men hur ser han egentligen på framtiden för artificiell intelligens och hur den kommer att påverka våra liv?

Under ett möte med finansanalytiker i höstas förutspådde han en framtid som enligt kritiker påminner om mörka dystopiska romaner som George Orwells 1984, där människorna är utsatta för konstant massövervakning och där AI används för att kartlägga medborgarnas minsta steg.

Enligt Ellison är det högst sannolikt att AI-modeller framöver i realtid kommer att användas för att analysera allt material inte bara från övervakningskameror, polisens kroppskameror utan även från kameror i bilar och dörrklockor.

– Medborgarna kommer att uppföra sig på bästa sätt eftersom vi ständigt registrerar och rapporterar allt som händer.

– Varje polis kommer att övervakas hela tiden, och om det uppstår ett problem kommer AI att rapportera problemet och rapportera det till lämplig person, fortsatte han.

”Storebror ser dig”

Mångmiljardären tror också att AI-kontrollerade drönare kommer att ersätta verkliga poliser under biljakter och andra typer av brott och oroligheter.

– Om något händer i ett shoppingcenter skickas en drönare dit och når platsen mycket snabbare än en polisbil.

Tekniksajten Ars Technicas skribent Benji Edwards är en av många som reagerade kraftigt på Ellisons syn på AI-övervakning, och menar att hans kommentarer väcker frågor om framtiden för medborgarnas integritet och rätt till privatliv.

Ellisons vision har mer än en flyktig likhet med den varnande värld som skildras i George Orwells förutseende roman 1984. I Orwells fiktion använder den totalitära regeringen i Oceanien ständigt närvarande ’teleskärmar’ för att ständigt övervaka medborgarna och skapa ett samhälle där integritet inte längre existerar och självständigt tänkande blir nästan omöjligt”, konstaterar Edwards.

Men Orwells berömda fras ’Storebror ser dig’ skulle få en ny innebörd i Ellisons teknikdrivna scenario, där AI-system, snarare än mänskliga väktare, skulle fungera som myndigheternas ständigt vaksamma ögon. Automatiserade system, som en gång betraktades som en sci-fi-fantasi, håller redan på att bli verklighet: Liknande automatiserade CCTV-övervakningssystem har redan testats i Londons tunnelbana och vid OS 2024”, fortsätter han.

”En slav lyder”

Han påpekar att automatiserade övervakningssystem redan har implementerats i bland annat kinesiska städer, och att det redan idag finns AI-programvara som kan sortera och organisera den data som samlats in om invånarna med hjälp av ett nätverk av utplacerade övervakningskameror.

Liknande och ännu mer avancerade lösningar riskerar enligt flera bedömare att snart bli en del av vardagen i USA och andra länder och det varnas för att en ”digital diktatur” är på god väg att växa fram där övervakningsstaten är så allomfattande att den är helt omöjlig att slippa undan för någon.

”’Bra beteende’ som det definieras av miljardärerna som äger och kontrollerar allt. Annars vanligtvis känt som blind lydnad och villkorslös underkastelse till deras varje infall och önskan. En slav lyder”, uttrycker en av många oroliga röster.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Polisen utnyttjade Teslas förardata: ”Ett tveeggat svärd”

Övervakningssamhället

publicerad 4 januari 2025
– av Redaktionen
Bilen av modell Tesla Cybertruck som exploderade utanför Trump hotell i Las Vegas, 1 januari i år.

Explosionen av en Tesla Cybertruck i Las Vegas på nyårsdagen har belyst hur mycket information moderna bilar samlar in om sina förare och händelser runt dem. Teslas VD Elon Musk bistod snabbt polisen med data och videomaterial, vilket hjälpte utredningen att fastställa att det rörde sig om ett självmord snarare än en olycka eller terrorism.

Den insamlade datan har hyllats av polisen för att den kunde bidra till att snabbt klargöra omständigheterna. Samtidigt har insamlingen väckt frågor om integritet och potentiellt missbruk.

– Det är ett tveeggat svärd, säger David Choffnes från Cybersecurity and Privacy Institute i Boston till Washington Post.

– Företagen som samlar in datan kan missbruka den.

Andra, som Tesla-entusiasten Justin Demaree, instämmer i den dubbla aspekten. Han understryker vikten av att hjälpa vid allvarliga händelser, men också oron för hur mycket personlig information som lagras:

– Man vill hjälpa till i en situation där terror kan vara en faktor, men vi vill också värna vår integritet.

Tesla och andra bilföretag har tillgång till omfattande data som bland annat inkluderar kamerainspelningar och platsinformation. Enligt en rapport från Mozilla Foundation från 2023 säger över 75 procent av biltillverkarna att de kan dela eller sälja förardata, ofta utan att förarna är medvetna om detta. Endast två märken, Renault och Dacia, erbjuder förare möjligheten att radera sin personliga data.

Bilar, som ofta förknippas med frihet och självständighet, riskerar att bli ett av de mest övervakade utrymmena i människors liv, varnar experter.

– Det är ironiskt att en symbol för personlig frihet nu är en av de mest övervakade platserna, säger Albert Fox Cahn från Surveillance Technology Oversight Project.

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Snart fritt fram för FRA att hacka datorer och mobiltelefoner

Övervakningssamhället

publicerad 31 oktober 2024
– av Markus Andersson
På grund av "teknikutvecklingen" måste FRA lättare och mer obegränsat kunna hacka folks enheter, hävdas det.

Försvarets radioanstalt (FRA) bör snabbt få ökade möjligheter att hacka sig in i datorer och mobiltelefoner – det föreslår regeringens utredare.

– Det handlar helt klart om att göra dataintrång. Det är ett väldigt stort, potentiellt intrång i integriteten, varnar it-experten Leif Nixon.

FRA grundades redan 1942 och arbetar enligt uppgift primärt med signalspaning, avlyssning av terrororganisationer och kriminella grupperingar samt kartlägger individer och olika aktörer som uppges hota Sveriges säkerhet på ett eller annat sätt.

Exakt hur myndigheten arbetar har dock varit höljt i dunkel och FRA:s kommunikationschef har deklarerat att man ”inte diskuterar exakt hur vår inhämtning går till”.

En utredning som tillsatts av regeringen ger dock viss insyn i hur verksamheten fungerar och utredaren Johan Sjöö föreslår att myndigheten får större mandat att hacka människors mobiltelefoner och datorer – detta med hänvisning till att mycket av den trafik som FRA vill övervaka idag är krypterad.

– Det sker hela tiden en teknikutveckling och det är viktigt att vi håller jämna steg med motståndarsidan, menar FRA:s kommunikationschef Johan Billger.

Gäller alla slags uppkopplade enheter

– Teknikutvecklingen har gjort att det är mer och mer väsentligt att man kan hämta information som ligger still, till exempel i en PC, i en server eller i molnet, säger utredaren Johan Sjöö, lagman på Malmö tingsrätt och tidigare biträdande Säpochef, till Bonniertidningen DN.

Han vill se en ny lagtext som ger myndigheten större möjligheter att samla in ”lagrade signaler” – alltså att FRA fritt får hämta in information från samtliga typer av uppkopplade enheter som mobiltelefoner, bärbara datorer och skrivare – så länge det rör ”utländska förhållanden och information i utlandet”, rapporter tidningen. Det kan exempelvis handla om att man tar sig in i någons dator för att ta del av dokument som sparats.

Redan tidigare har FRA ägnat sig åt att hacka människors datorer, men förslaget innebär att detta ska kunna göras i större skala än tidigare och med färre begränsningar.

”FRA frångår sitt uppdrag”

– Det är verkligen att gå ifrån FRA:s gamla uppdrag, att lyssna på radiovågor i en eter som är fri, till att nu göra aktiva intrång i utrustning, säger Leif Nixon, senior säkerhetsexpert på it- och teknikföretaget Combitech.

Han är mycket kritisk och påpekar att myndigheten rent krasst vill utnyttja buggar i operativsystem, programvara eller andra säkerhetsbrister för ta sig in i människors datorer.

– Det handlar helt klart om att göra dataintrång. Det är ett väldigt stort, potentiellt intrång i integriteten. Det är viktigt att besluten fattas på ett rättssäkert och demokratiskt förankrat sätt, varnar han.

”Allvarligt omvärldsläge”

Själv hävdar regeringens utredare att han inte alls ser någon risk för att medborgarnas rättigheter inskränks med de nya förändringarna och påstår att han fokuserat mycket på medborgarnas integritet i samband med utredningen.

En annan förändring som utredaren vill se är att FRA ska få möjlighet att lyssna av även personer som befinner sig i Sverige – till skillnad mot idag då en av de avlyssnade måste befinna sig utomlands.

Det påstås dock att detta enbart ska användas i ”rena nödlägen när liv eller kritisk infrastruktur står på spel” – exempelvis om det finns uppgifter om att ett terrordåd snart ska äga rum.

I övrigt är det goda tider för FRA. Om tre år har myndigheten en budget på 3,6 miljarder kronor – vilket är mer än en fördubbling på fem år – och det är en dyster bild av världsläget man själva målar upp.

– Vi har ett allvarligt omvärldsläge. Krig i Ukraina, hot från främmande underrättelsetjänst, högre terrorhot, cyberattacker. Allt det gör att trycket på underrättelser ökar och då får vi fler uppdrag och mer resurser, förklarar Ola Billger.

Om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet

Signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet får ske endast i syfte att kartlägga:
1. yttre militära hot mot landet,
2. förutsättningar för svenskt deltagande i fredsfrämjande och humanitära internationella insatser eller hot mot säkerheten för svenska intressen vid genomförandet av sådana insatser,
3. strategiska förhållanden avseende internationell terrorism och annan grov gränsöverskridande brottslighet som kan hota väsentliga nationella intressen,
4. utveckling och spridning av massförstörelsevapen, krigsmateriel och produkter som avses i lagen (2000:1064) om kontroll av produkter med dubbla användningsområden och av tekniskt bistånd,
5. allvarliga yttre hot mot samhällets infrastrukturer,
6. konflikter utomlands med konsekvenser för internationell säkerhet,
7. främmande underrättelseverksamhet mot svenska intressen,
8. främmande makts agerande eller avsikter av väsentlig betydelse för svensk utrikes-, säkerhets- eller försvarspolitik, eller
9. sådana företeelser som avses i 1-8, men som inte riktas mot Sverige eller rör svenska intressen, om det är nödvändigt för ett samarbete i underrättelsefrågor med andra länder och internationella organisationer som signalspaningsmyndigheten deltar i.

Om det är nödvändigt för försvarsunderrättelseverksamheten får signaler i elektronisk form inhämtas vid signalspaning även för att:
1. följa förändringar i signalmiljön i omvärlden, den tekniska utvecklingen och signalskyddet, samt
2. fortlöpande utveckla den teknik och metodik som behövs för att bedriva verksamhet enligt denna lag. Lag (2021:1173).

Källa: Sveriges riksdag

Trovärdighet – grunden i vår journalistik sedan 2012

Nya Dagbladets position är unik i det svenska medielandskapet. NyD är oberoende på riktigt. Tidningen ägs och kontrolleras inom den egna redaktionen – inte av stora mediekonglomerat eller utländska intressen.

Sedan grundandet 2012 har grunden i vår oberoende journalistik varit balans och trovärdighet framför sensationsjournalistik och snabba klick. NyD är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning och står helt fri från politiska partier och industriintressen.

NyD erhåller inget presstöd och finansieras genom läsardonationer och annonser. Läs mer om våra pressetiska riktlinjer här.

Missa inte en nyhet igen!

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev idag!

Ta del av ocensurerade nyheter – fria från industriintressen och politisk korrekthet från Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning – varje vecka.

Send this to a friend