Digitalt presskort skapar frustration

publicerad 15 november 2023
- av Isac Boman
Det finns en oro för att det digitala presskortets användningsområde är begränsat.

Journalistförbundet har beslutat att gå över till helt digitala presskort. Flera reportrar är dock mycket kritiska mot beslutet och pekar på att de stora mediehusen inte drabbas av förändringen – medan mindre och oberoende aktörer får allt svårare att genomföra sitt arbete.

I en debattartikel i Journalisten pekar nyhetsreportern Anders Hellberg på att man som journalist vid polisavspärrningar, militära avspärrningar och inpasseringskontroller vid myndigheter och stora företag ofta får lämna över sitt presskort för kontroll – något som blir betydligt svårare att göra med ett digitalt sådant.

I krigs- och krisområden ute i världen begär departement, polismyndigheter och militära högkvarter oftast att få tillgång till pass och nationellt presskort för att kopiera för att kunna utfärda en ackreditering. Ett internationellt presskort, som förbundet utfärdar och propagerar för, är här sällan av värde, enligt min erfarenhet. Ute på fältet i krigsområden begär ofta olika typer av vaktpersonal, soldater eller milis att få gå undan med nationellt presskort, ackreditering och pass för att kontrollera med överordnade eller andra”, skriver han.

Orealistiska förväntningar

Han pekar på att det i sådana lägen i Sverige och utomlands är ”uteslutet” att lämna ifrån sig sin telefon som kan innehålla källor, telefonnummer och annan grundlagsskyddad information som inte får hamna i orätta händer.

Journalistförbundets lösning är att det digitala presskortet ska kontrolleras genom en QR-kod som finns på presskortet och scannas på plats med Frejas app i en mobiltelefon – en lösning som Hellberg inte ger mycket för.

Man tar sig för pannan. Hur troligt är det att en stressad polisman vid en avspärrning, vaktpersonal vid ett storföretag eller ens inpasseringspersonal vid ett departement har en sådan app installerad på sin mobiltelefon … Hela idén med ett presskort är ju att man ska kunna legitimera sig som journalist överallt i samhället. Det blir många som måste ladda hem appen”.

Mediejättarna har egna kort

Hellberg anser vidare att Journalistförbundets styrelse inte verkar förstå hur det fungerar att arbeta som reporter och pekar också på att de största medierna som DN, Expressen, SR och SVT redan har egna presskort och därför inte påverkas negativt – medan journalister på mindre medier blir de som drabbas hårdast av digitaliseringen.

Om förbundet av kostnadsskäl vill gå över till digitala presskort kan jag förstå det, men låt åtminstone de som fortfarande vill ha ett fysiskt kort få möjlighet till det mot någon form av avgift”, avslutar han.

I kommentarsfältet får Hellberg medhåll av andra journalister som menar att det helt digitala presskortet kommer att försvåra deras arbete avsevärt.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!