Ekonomi

Tidningen Journalisten nära konkurs – tvingas byta lokal

Tidningen Journalistens chefredaktör Helena Giertta

Branschtidningen Journalisten, som ägs av Journalistförbundet, var nära att gå i konkurs ifjol. På grund av de ekonomiska oroligheterna tvingas redaktionen flytta till en ny mindre lokal.

Under de senaste åren har annonsintäkterna för Journalistförbundets branschtidning Journalisten minskat. Annonsintäkterna har på bara några år halverats, från sex till tre miljoner kronor, skriver Resumé.
Under 2016 höll hela tidningen på att gå i konkurs när aktiekapitalet hade tagit slut. Tidningens verksamhet kan dock fortsätta tills vidare efter att ägaren Journalistförbundet pumpat in 430 000 kronor.

För att minska utgifterna valde Journalisten att flytta till billigare lokaler och dessutom ta in hyresgäster.

Vi har också två pensioneringar i år och de tjänsterna ersätts inte. Vi har också dragit ner på frilansinköpen. Nu måste vi diskutera hur vi kan förändra vårt arbetssätt för att klara av produktionen, säger Helena Giertta, Journalistens chefredaktör, till Resumé.

Helena Giertta uppger att Journalistens ägare meddelat att tidningen i framtiden inte kommer kunna förlita sig på kapitalförstärkningar från ägarna för att gå runt.

 


Alexander Almqvist-Paajanen
alexander.almqvist@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!