Inrikes

Journalister ska utbildas för att klara av hat och hot

Svenska Journalistförbundets byggnad i centrala Stockholm

Omkring 400 personer från svenska nyhetsredaktioner ska utbilda sig för att bättre kunna hantera hot. Utbildningen riktar sig till chefer, skyddsombud och ”särskilt utsatta medarbetare” på mindre och medelstora redaktioner runt om i landet.

Bakom initiativet står Journalistförbundet, Almega Medieföretagen och Prevent.
Utbildningens syfte är att rusta journalister och redaktioner mot hat och hot. Målgruppen är chefer, skyddsombud och särskilt utsatta medarbetare på mindre och medelstora redaktioner. Utbildningen ska visa hur man kan förebygga problem, minska sin sårbarhet och ”bidra till ett öppnare samtal om hat och hot”. Den innefattar både utbildning i skalskydd och digitalt skydd, men även i de psykosociala aspekterna av hat och hot.

Vårens utbildningar är redan fullbokade och når medarbetare på dagstidningar och nyhetsbyråer från Gota media, Sörmlands media, Hall media, NTM, NWT, Mittmedia, VK, Norran, TT, Mitti, Direktpress och Metro.

Enligt en studie från Göteborgs universitet utsattes var fjärde journalist för hot, våld eller trakasserier under 2016. Det finns flera uppmärksammade tillfällen då tidningsredaktioner har utsatts för hat och hot: 2015 sköt muslimska terrorister ihjäl tolv medarbetare på den franska satirtidningen Charlie Hebdo. Samma år bombhotades Gefle Dagblad efter artiklar om moskén i Gävle. I januari i år trängde sig en grupp med sju maskerade personer in på SVT:s redaktion i Helsingborg och uttalade hot.

 

Källa: Journalisten

Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!