Nya kanslichefen för Journalistförbundet: ”Rösta inte på SD”

publicerad 21 oktober 2022
- av Redaktionen
TV: Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. TH: Karin Linder.

Nästa år tillträder Karin Linder som ny kanslichef för Journalistförbundet. Linder har tidigare på sociala medier varit tydlig med att hon inte accepterar SD och gått så långt att hon uppmanat följare att inte rösta på dem. Detta kan bli problematiskt med tanke på att Journalistförbundets inställning är att behandla alla partier på samma sätt.

Karin Linder har tidigare arbetat som ordförande för fackförbundet DIK under åren 2009-2015 och har en bakgrund som bland annat utredare för den nationella biblioteksstrategin och samordningsansvarig på Nationalmuseum. Idag arbetar hon som generalsekreterare för Svensk biblioteksförening.

I januari 2023 tillträder Linder som Journalistförbundets nya kanslichef.

Jag känner mig glad och hedrad att ha fått uppdraget. Journalistförbundet är ett viktigt fackförbund både för medlemmar som individer men också för att vår demokrati vilar på starka och oberoende medier. Jag ser fram emot att träffa alla och är glad att få börja jobba fackligt igen, säger Linder.

Journalistförbundet är partipolitiskt obundet och eftersträvar att medlemmarna sköter sina journalistiska uppdrag opartiskt, men i tidigare Twitterinlägg från den nya kanslichefen går att läsa att Linder öppet uppmanat sina följare att inte rösta på Sverigedemokraterna.

 


Hon har även kallat partiet för en ”plantskola för de mer extrema partierna”.


I oktober i år har det varit debatt inom förbundet om man bör ta avstånd från SD, något som Carl von Scheele, arbetsmarknadsreporter och frilansmedlem, tog upp i en debattartikel i Journalisten.

Sverigedemokraterna är ett parti som inte delar de utgångspunkter som vi driver vår fackliga verksamhet utifrån och som föraktar stora delar av vår medlemskår och våra stadgars grunder”, skrev von Scheele.

Ordförande Ulrika Hyllert stod dock fast vid Journalistförbundets tidigare inställning, det vill säga att man bör förhålla sig till alla partier på samma sätt.

För Journalistförbundet är det viktigt att vara partipolitiskt obundet. Det är något jag värderar högt. Olika fackförbund förhåller sig på olika sätt till partipolitisk obundenhet, och vi i Journalistförbundet har valt en väldigt strikt hållning”, skrev Hyllert i en debattartikel.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.