Så här svarar Journalistförbundets tidning på sakliga frågor

publicerad 23 mars 2017
- av Per Nordin

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Istället för att verka företrädande och stöttande för journalister i landet börjar tidningen Journalisten istället angripa kollegor i branschen. Nya Dagbladet pekades plötsligt ut som en “högerextrem hatsajt” och när vår reporter ringer och undrar vad det är frågan om kommer svar som är minst sagt häpnadsväckande.

Radioinslaget kan också laddas ned här.

Det fackförbund vars tidning skall företräda journalister och bland annat bevaka etik inom media har själva ett tveksamt förhållningssätt till journalister som man uppfattar inte delar samma värdegrund. Utan att ens bemöda sig att belägga sitt påstående pekar de plötsligt ut Nya Dagbladet som en “högerextrem hatsajt” och försöker pressa ett mediebevakningsföretag för att de inte blockerar nyheter ifrån Nya Dagbladet i centrala mediefilter.

När Nya Dagbladets reporter kontaktar Journalisten.se hinner vi knappast inleda samtalet med reportern Hanna Lundquist bakom den aktuella publiceringen, innan denne slänger på luren med hänvisning till att hon inte har tid att prata trots att hon själv ringde upp efter att vi sökt henne.

Den ansvarige utgivaren och chefredaktören Helena Giertta beter sig på samma sätt, trots att denne är högst ansvarig för den felaktiga publiceringen. Vår reporter får inte en tillstymmelse till chans att fråga varför NyD plötsligt betecknats som en “högerextrem hatsajt” utan att företrädare ens fått chansen att kommentera anklagelserna.

Nya Dagbladet kontaktades alltså inte alls, trots de pressetiska reglernas riktlinjer, innan publicering för att få chansen att kommentera anklagelserna mot tidningen.

När inte ens journalistförbundets egen tidning kan ta kritik och följa de pressetiska reglerna kan man fundera hur denna del av kåren fortsättningsvis skall kunna hänvisa till pressregler och etik.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!