Foto: montage/Twitter

Så här svarar Journalistförbundets tidning på sakliga frågor

Publicerad 23 mars 2017, uppdaterad kl. 0:08

Istället för att verka företrädande och stöttande för journalister i landet börjar tidningen Journalisten istället angripa kollegor i branschen. Nya Dagbladet pekades plötsligt ut som en “högerextrem hatsajt” och när vår reporter ringer och undrar vad det är frågan om kommer svar som är minst sagt häpnadsväckande.

Det fackförbund vars tidning skall företräda journalister och bland annat bevaka etik inom media har själva ett tveksamt förhållningssätt till journalister som man uppfattar inte delar samma värdegrund. Utan att ens bemöda sig att belägga sitt påstående pekar de plötsligt ut Nya Dagbladet som en “högerextrem hatsajt” och försöker pressa ett mediebevakningsföretag för att de inte blockerar nyheter ifrån Nya Dagbladet i centrala mediefilter.

Annons:


När Nya Dagbladets reporter kontaktar Journalisten.se hinner vi knappast inleda samtalet med reportern Hanna Lundquist bakom den aktuella publiceringen, innan denne slänger på luren med hänvisning till att hon inte har tid att prata trots att hon själv ringde upp efter att vi sökt henne.

Den ansvarige utgivaren och chefredaktören Helena Giertta beter sig på samma sätt, trots att denne är högst ansvarig för den felaktiga publiceringen. Vår reporter får inte en tillstymmelse till chans att fråga varför NyD plötsligt betecknats som en “högerextrem hatsajt” utan att företrädare ens fått chansen att kommentera anklagelserna.

Nya Dagbladet kontaktades alltså inte alls, trots de pressetiska reglernas riktlinjer, innan publicering för att få chansen att kommentera anklagelserna mot tidningen.

När inte ens journalistförbundets egen tidning kan ta kritik och följa de pressetiska reglerna kan man fundera hur denna del av kåren fortsättningsvis skall kunna hänvisa till pressregler och etik.

 


Per Nordin
per.nordin@nyadagbladet.se

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andras åsikter. Du är själv juridiskt ansvarig för vad du skriver. Du måste ha en godkänd kommentar för att kunna kommentera fritt. Du har rätt att vara anonym. Läs våra fullständiga regler här

 • Dacke

  Vad är höger resp. vänsterextrem? Läser man http://www.synonymer.se/?query=h%F6gerextrem står det så här. När man slår in vänsterextrem, möts man av, “Inga synonymer hittades för din sökning”.
  Idag står vänstern på kapitalets sida och “högern” ex. Trump på arbetarnas planhalva. Journalisterna är medlöpare till oligarker och globalister och har numer antagit en helt annan roll i samhället som är att förnedra andra uppfattningar som går stick i stäv mot sina egna. Dagens msm-journalister tycks inte begripa att de styrs av globalister som vi kallar vänster som exempelvis Soros och dennes “Open society. När brydde sig Soros om den arbetande befolkningen och vi kallar honom vänster? Ingen har ännu kallat honom för “vänsterextrem” och det finns inga synonymer för det ordet. Däremot står det en hel del om “högerextrem” och under den fållan samlas alla “hatsajter” enligt vår samlade pk-media.

  • buscador

   Högerextremism kan liktydas med ett fixerat mentalt tillstånd med destruktiv avsikt. Vänstrextremism är en tvilling med lite rädsla inblandat. Emotion är ett mentalt tillstånd för att förverkliga en handling mot ett resultat

 • buscador

  ordet etik används mycket slarvigt och görs om till synonymt med moral. Etik är yttersta förnuft till helhetens fromma medan moral är gruppöverenskommelse. Ordboken ljuger och mörkar det faktum att sanningen är den yttersta etiken. Moral kan ljuga hur mycket som helst. En “helig” bok hävdar att det är moraliskt att halshugga dem som inte tror på bokens innehåll, medan det ur förnuftig synvinkel är tämligen tveksamt. Pressetik skall vara endast rå sanning! Annars är det pressmoral. Åsiktkorridoren är en gruppmanifestation (moral) utan höga etiska värden eftersom den observerade sanningen görs underordnad till en mental konstruktion.
  En artikel här är skallen på spiken: http://www.affarsvarlden.se/kronikor/erik-horstadius/i-trumps-mun-ar-sanningen-ful-6802839
  En annan mental konstruktion är ide’en om höger/vänsterskalan, som inte stämmer med verkligheten, då de är i princip samma sak, men passar bra i härska och söndra teknologien.

 • Varmlandstok

  Alla yrken och branscher uppstår, blomstrar, mognar och tynar bort.
  När en bransch börjar att domineras av kvinnor så är det ett tecken på att den har mognat.
  Kvinnor traskar ofta på som eftertrupp i ekonomin.
  Nu tynar journalistyrket bort allt eftersom, och tidningen Journalisten med alla sina osympatiska kärringar kommer att beskriva samma bana.

 • Bertil Andersson

  Pk journalister och sjuklöver politiker har en sak gemensamt. De är väldigt kaxiga när de får stå oemotsagda.
  När de har bettet sig vidrigt och de ombeds förklara sig så springer de och låser in sig på dass.
  Så fort det hettar till så är de som bortblåsta. Maskar har bättre ryggrad än dessa.

 • Parsifal

  Fördumningen är långt framskriden i Åsiktskorridoren! Decennier av intellektuell inavel har gjort dessa människor handikappade för livet. Någon som är förvånad över att förtroendesiffrorna ständigt sjunker för dessa dilettanter?

 • Pingback: Har Nya Dagbladet slutat att hata ? | Varjager's Weblog()

 • Pingback: Helena Giertta på Journalisten kan inte svara på frågor – Medborgarinitiativ för Sverige()

 • dutten99

  SNälla ni, GÖR NÅT KONKRET, i stället för att bara snacka.
  Samhället blir inte bättre av att ni använde NyaD som sopkorg.
  Engarera er praktiskt, starta diskussionsgrupper, annonsera och
  arbeta konkret för en ny värld.
  Finns det någon här som är beredd till det så vet Red hur ni kan nå mig.

 • RMG49

  Ingen ide att att bemöta dessa journalister och det dom säger. Dom är inte sanningsenliga. Det bästa man kan göra är att sluta prata med dessa och låtsas som om dom inte finns. Skriv bara en massa skit om dom, och när dom sedan ringer och vill prata, då svara man att man att man sitter på möte och uppmanar frågeställaren att mejla mig med mina frågor. Sedan lägger man helt enkelt på luren. Journalister sjunker allt djupare ner i träsket av agendor och lögner. Behandla dom som luft så finns dom inte. Frys ut dom och kalla dom för Falska nyheter. Kalla dom för kommunister och andra nedvärderande saker. Kalla dom för rasister eller hatjournalister. Journalister kan stoppa sitt pressetiska system upp i något där solen aldrig skiner.

 • osciloscope

  Giertta fick på journalisten nedan kommentar som ännu ej modererats;

  Epitet ska användas ytterst återhållet, då de divergerar från sakfrågorna.

  Epitetskallande har blivit etablerade medias sätt att med ”subtil” ad hominem undvika att föra intelligent diskurs i ämnet/sakfrågan. Det är en ohederlighet som lyser igenom där ”enkla harmlösa” ord men med dess konnotation stigmatiserar motparten/personen så att hela debatten enkom går ut på att som individ (eller grupp) försvara sig –Nej jag är inte rasist. -Nej, jag är inte konspirationsteoretiker. Högerextrem?

  Jag är rädd att etablerade media inte har självförståelse ATT de använder ovan retoriska felslut nästan som standard. Det är då Systemfel uppstår.

Mer nyheter

Tipsa oss!

Missa inga nyheter!

Prenumerera på Nya Dagbladets nyhetsbrev!

Följ Sveriges nya framtidsmedia med nyheter, analyser, debatt och unika reportage! Få de viktigaste nyheterna i din mejl. Du kan när som helst avanmäla dig från nyhetsbrevet.

Send this to a friend