Tyngdtäcken – en allt mer populär “sömnmedicin”

publicerad 13 juli 2021
- av Isac Boman

Enligt studier har omkring var tredje svensk sömnproblem i större eller mindre utsträckning. Stress för framtiden, från arbetssituationen och från boendemiljön är de vanligaste orsakerna. Ett nytt populärt alternativ till medicinering av olika slag är tyngdtäcken, som sägs inte bara kunna förbättra sömnen utan även minska stress.

Tyngdtäcken är isydda med tyngder som gör täcket betydligt tyngre än vad de normalt är. Funktionen hos ett tyngdtäcke grundar sig på att kroppen reagerar avslappnande på tryck, ungefär som vid en massage, samt att kroppens så kallade taktila sinne delvis tolkar täcket som en typ av beröring – vilket ska frigöra vissa typer av lugnande hormoner så som serotonin samt även sänka nivåerna av stresshormonet kortisol.

Vissa menar att det fortfarande saknas empiriska bevis för detta, men vittnesmålen om förbättrad sömn efter att man skaffat sig ett tyngdtäcke är omfattande. Efter att själv ha sovit till och från med Cura of Swedens populära täcke Pearl under ungefär tre månaders tid är jag själv benägen att instämma i kören. Täcket är antagligen det mest populära och har blivit utsett till bäst i test bland annat i test.se:s utförliga jämförelse av olika tyngdtäcken som kan läsas här.

Tyngden i just detta täcke kommer från insydda glaspärlor, men det är inget man nämnvärt reflekterar över då de små kornen är fint fördelade över hela täcket. I sammanhanget kan nämnas att det finns flera olika typer av tyngdtäcken, däribland så kallade fibertäcken, bolltäcken, kedjetäcken och ringtäcken som alla har lite olika egenskaper.

Något som kan ge viss huvudbry första gången man tar fram täcket är att det ska fästas på sex punkter inuti täcket enligt en viss metodik, för att det inte ska korva ihop sig när man rör sig. När man väl lyckats med detta en gång är det dock inte så komplicerat som det kanske verkar vid en första anblick.

Det allra viktigaste och kanske även det svåraste i mitt intryck när man prövar ut ett tyngdtäcke verkar, föga förvånande, helt enkelt vara att välja en korrekt vikt. Enligt Curas erfarenhet och rekommendation trivs de flesta med täcken som väger ungefär tio till femton procent av kroppsvikten. Personligen verkar jag tillhöra dem som föredrar de något lättare varianterna. Det täcke jag själv sovit med väger sju kilo, vilket motsvarar bara lite mer än tio procent av min kroppsvikt. Den sövande och omtöcknande effekten av täcket har dock ofta varit påtaglig så till den grad att jag närmast föredragit att använda täcket för att somna in och under den första delen av natten för att sedan övergå till ett ”vanligt” täcke.

Med facit på hand skulle jag mot den bakgrunden själv ha valt femkilostäcke eftersom jag, efter att ha sovit med täcket en hel natt, visserligen har sovit djupt, men ibland även känt mig lätt fysiskt uttröttad – som en subtil känsla av att man behöver ”efterflåsa” lite en tid efter en joggingtur. Som regel har jag därför nyttjat tyngdtäcket för att hjälpa kroppen att slappna av och somna in den första delen av natten, även om jag senare tenderat att byta till ett ”vanligt” täcke någon gång under loppet av natten. Delvis verkar detta dock vara humörstyrt, vissa nätter har jag sovit med tyngdtäcket hela natten och inte velat övergå till det vanliga täcket överhuvudtaget. Ibland har jag föredragit att ha tyngdtäcket endast över benen och ett lätt täcke för överkroppen eller vice versa.

De vikter som finns att välja på är tre, fem, sju, nio respektive elva kilo. Säkerligen varierar de personliga preferenserna mycket, men mot den bakgrunden jag nämnt ovan skulle jag framförallt rekommendera andra att snarare ta ett lättare täcke om man är osäker – snarare än för tungt. Även om jag själv tyckte att den något tyngre känslan kan vara väldigt behaglig vid en kortare provning, är det en annan sak att sova en hel natt i ett tyngdtäcke.

Täcket kan maskintvättas i 60 grader, men värt att notera i sammanhanget är att skippa maskintvätt för de tyngre täckena då de flesta tvättmaskiner i hemmet är gjorda för att ta tvättar på mellan sju och nio kilo. Man bör också ha i åtanke att tyngdtäcken inte rekommenderas till personer med hjärtproblem eller till små barn, och endast lättare tyngdtäcken till lite äldre barn. Täckena sägs av Cura själva även kunna vara olämpliga för personer med sömnapné, astma och klaustrofobi.

Standardprislappen för ett Cura Pearl Classic är 2 095 kronor och finns att köpa bland annat på Mio men kan även beställas via nätet.