Hundar gråter av lycka när de återförenas med sina ägare

publicerad 11 september 2022
- av Sofie Persson

En ny studie visar att hundar kan gråta av lycka när de återförenas med sina ägare. Orsaken tros vara höjningen av oxytocin hos hunden som man sedan innan konstaterat uppstår vid interaktion mellan hund och ägare. Upptäckten att andra arter kan gråta känslomässigt är ny och visar på ytterligare starka band mellan hund och människa.

Vi hade aldrig hört talas om upptäckten att djur fällde tårar i glada situationer, säger Takefumi Kikusui, medförfattare till studien.

Hundar och människor har ett speciellt band olikt andra arter på Jorden. Hundar lär sig inte bara att förstå flera av människans ord, utan även vårt kroppsspråk. Forskning visar exempelvis att hundar kan förstå den mänskliga gesten att peka på något mycket bättre än artfränden vargen eller vår närmaste släkting schimpansen.


Annonser:


Nu har även forskare kommit fram till att hundar faktiskt även kan gråta lyckotårar. I en japansk studie publicerad i Current Biology har man funnit att hundar kan få tårar i ögonen när de exempelvis återförenas med sin ägare efter en lång tid.

Takefumi Kikusui fick idén när en av hans hundar fick valpar. Samtidigt som tiken diade lade Kikusui märke till att det såg ut som att hon fick tårar i ögonen.

Då fick jag idén att oxytocin skulle kunna öka mängden tårar, säger Kikusui.

Oxytocin kallas för kärlekshormonet  eftersom det ofta uppstår mellan barn och moder samt när man blir kär. Flera studier visar även på att halten av hormonet ökar för både människa och hund när man interagerar med varandra. Därför började man med att testa att mäta hundens tårvolym före och efter de återförenats med sin ägare. Då såg man att tårarna ökade när hunden träffade sin ägare igen, men inte när en okänd person kom innanför dörren.

Tårar rinner inte på en hund som de gör på en människa, utan det blir mer tårfyllt i ögonen. Senare testade även forskarna att lägga in oxytocin i hundens ögon och då ökade även mängden tårar. Det tyder på att Kikusui fick rätt: Utsöndring av oxytocin kan spela en roll i tårproduktionen när hundar och människor återförenas.

Vid ett test på människor fick man titta på olika bilder på hundar, några med artificiella tårar i ögonen och några utan, och där fann man också att människan reagerade mer positivt på hundarna med tårar i ögonen än med de utan. Detta tyder i sin tur på att hundens tårproduktion hjälper till att skapa starkare band mellan hund och människa. Kikusui menar att det skulle kunna vara så att hundar under domesticeringen lärt sig att tårar i ögonen gör att man blir mer omhändertagen av sin ägare.

Än har man inte testat om hundar kan producera tårar som respons till något negativt, likt människor kan göra, eller om de även kan gråta lyckotårar när de återförenas med en annan hund. Däremot är upptäckten att ett djur kan gråta av känslomässiga själ unik i sig och Kikusui är förvånad över resultaten.

Vi hade aldrig hört talas om upptäckten att djur fällde tårar i glada situationer, som att återförenas med sina ägare, och vi var alla glada över att detta skulle bli en världsnyhet!Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.