Det finns ingen anledning att förstärka sitt immunförsvar under coronapandemin med exempelvis C-vitamin, menar SVT:s expert Maria Ahlsén. Detta trots att patienter i både Kina och New York med stor framgång behandlats effektivt med höga doser av just C-vitamin som de fått intravenöst.
Programledaren frågar Maria Ahlsén, biokemist och doktor i fysiologi om man verkligen kan boosta sitt immunförsvar och om det i själva verket inte handlar om en ”bluff”, något Ahlsén anser att det gör.
– Men om man inte har en brist blir det inte bättre av att tillföra mer. Vi har inte brist på c-vitamin i Sverige. Man ska äta ganska dåligt för att lyckas få en brist. Man får ju full mängd C-vitamin, alltså dagsbehovet, av tre brysselkål exempelvis och sedan kissar vi ut resten.
Hon påstår vidare att man inte minskar risken att smittas om man tar stora mängder C-vitamin, men erkänner att sjukdomstiden ändå kan förkortas med ”uppåt en halv dag”.
Nya Dagbladet har dock tidigare kunnat rapportera om hur C-vitamin i mycket höga doser använts i Sydkorea och New York intravenöst och hur patienterna som fått detta tillfrisknat betydligt snabbare än övriga och kunnat lämna sjukhusen, ibland fem dagar tidigare. En patient som var svårt sjuk fick en extra hög dos på 50 gram C-vitamin och stabiliserades mycket snabbt.
Läkaren Richard Cheng menar att C-vitamin inte bara skulle kunna användas vid behandling av redan sjuka patienter utan också som en preventiv åtgärd som förebygger att folk insjuknar.
SVT-experten håller däremot inte alls med om detta, utan menar istället att man inte behöver stötta sitt immunförsvar med någonting alls, och att man inte rekommenderas att ta tillskott om man inte har en konstaterad brist.