Volkswagens vd avgår

publicerad 23 september 2015
Martin Winterkorn. Foto: Volkswagen Sverige/CC BY 3.0
Martin Winterkorn. Foto: Volkswagen Sverige/CC BY 3.0

Martin Vinterkorn, vd för Volkswagen AG, meddelade under onsdagskvällen att han lämnar sin post efter de senaste dagarnas uppståndelse om manipulerade utsläpp.

Under helgen briserade nyheten om att Volkswagen AG, en av världens största fordonskoncerner, installerat mjukvara i sina bilar för att manipulera utsläppsresultatet.

Totalt handlar det om 11 miljoner dieseldrivna Volkswagenbilar som utrustats med mjukvaran. Med hjälp av mjukvaran kunde bilarna släppa ut mellan 10-40 gånger mer än vad som är tillåtet, utan att det märktes.

Efter att ha stått emot krav på sin avgång de senaste dagarna valde till slut Martin Winterkorn att lämna sin vd-post på onsdagskvällen.

– Volkswagen behöver en nystart, också när det kommer till personal. Jag bereder väg för den nystarten genom min avgång, säger Winterkorn i ett pressmeddelande.

Två dagar efter att skandalen uppdagats hade Volkswagens AG:s aktie sjunkit med hela 38 procent. Volkswagen AG har öronmärkt över sju miljarder dollar för att hantera skandalen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!