Migrantkrisen

Liten andel syrier vid EU-gränsen – merparten afghaner, pakistanier och afrikaner

Efter en bråkig och delvis mycket våldsam vecka vid grekisk-turkiska gränsen har det nu blivit lugnare. Det vittnar inte minst lokalbefolkningen om. Greklands chef för Röda Korset berättar också för tyska Focus Online, att flyktingarna utgör fåtalet, migranterna desto fler.

Nästan en miljon människor skall ha flytt från den omstridda Idlib-provinsen i Syrien, men Antonius Avgerinos, ordförande för grekiska Röda Korset, konstaterar vid en överblick av dem som väntar vid gränsen, att det numera mestadels handlar om migranter som har givit upp sina hemländer av ekonomiska skäl. Det är skillnad mot 2015. Då var det en majoritet krigsflyktingar.
– Det övervägande antalet kommer från Afghanistan, följt av Pakistan. Och det finns även många afrikaner där – framför allt från Etiopien, Marocko och Algeriet, säger Röda Korsets ordförande Avgerinos.

Han kan dock inte riktigt förklara varför detta är fallet.

Avgerinos konstaterar också, att även om grekernas vilja att hjälpa till ännu finns där, så märks belastningen på den inhemska befolkningen. Ju fler migranter som släpps in, desto större blir belastningen på grekerna själva. Det skapar oro. Framför allt blir toleransen mot marockaner och algerier allt lägre, då det inte handlar om krigsflyktingar. I synnerhet på en ö som Lesbos, som idag har nästan likamånga migranter i läger som grekiska invånare på ön.

Under ett dygn – onsdag till torsdag denna vecka – har gränspolisen förhindrat närmare 7000 illegala försök att forcera gränsen. Man har gripit 24 personer. Sedan i lördags handlar det om närmare 35 000 illegala försök till intrång och 244 gripna illegala inkräktare.

Av de gripna i Evros-regionen kommer 64 procent från Afghanistan, 19 procent från Pakistan, fem procent från Turkiet, fyra procent från Syrien, 2,6 procent från Somalia. Ytterligare 5,4 procent kommer från Irak, Iran, Marocko, Etiopien, Bangladesh och Egypten.

 

Källa: NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!