Tyskland trappar upp spionkampen mot USA

publicerad 17 februari 2014

Angela Merkel säger sig nu vilja besvara USA:s och Storbritanniens övervakning av Tyskland och henne personligen. Lösningen är en massiv utökning av kontraspionaget mot både USA och Storbritannien.

Efter att den tidigare NSA-medarbetaren Edward Snowden blåste i visselpipan i somras och läckte dokument som visade vidden av säkerhetsmyndigheternas övervakning framkom det att den tyska förbundskanslerns mobiltelefon hade blivit avlyssnad av amerikanska NSA.

– Vi måste ha förtroende för våra allierade och samarbetspartners. Jag upprepar; att spionera bland vänner är långt ifrån acceptabelt, sa Merkel efter att det framkommit att hennes telefon avlyssnats av NSA.

Det sägs nu vara anledningen till att Merkel är på krigsstigen och enligt den tyska tidningen Der Spiegel kommer Merkel att ge order om att utöka kontraspionaget mot USA rejält.

Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV), den tyska motsvarigheten till svenska FRA, planerar redan nu att inleda det omfattande spionprojektet mot USA och Storbritannien. Om det blir verklighet kommer de två ländernas ambassader i Tyskland att bevakas av agenter. Det har tidigare framkommit att såväl NSA som brittiska GCHQ spionerat via sina ambassader på tysk mark.

Kontraspionaget skulle utföras på ett snarlikt sätt som man använt för att spionera på länder som Nordkorea, Ryssland och Kina, men nästan aldrig mot allierade länder, exempelvis USA och Storbritannien, skriver Der Spiegel.

I helgen föreslog Merkel tillsammans med den franske presidenten François Hollande att det upprättas ett särskilt datanätverk inom Europa. Målet skulle då vara att undvika att datatrafiken skulle passera genom NSA:s tentakler – vilket för tillfället är svårt eftersom USA avlyssnar undervattenkablarna, som löper längs Atlanten mellan Nordamerika och Europa, med hjälp av GCHQ och företaget Glimmerglass.5)

Tidigare har Merkel jämfört NSA:s massövervakning med den östtyska underrättelsetjänsten Stasis arbetsmetoder. Merkel är själv uppvuxen i Östtyskland.

 

 

Läs även:
NSA utförde 231 hackerattacker på ett år
NSA begår tusentals regelöverträdelser årligen
Brasilien ska bli mer självständiga från USA
Tyskland hade spionavtal med USA och Storbritannien
XKeyscore ger NSA tillgång till nästan allt
Edward Snowden träder fram som NSA-läckan
USA:s säkerhetstjänst spionerar på medborgarna
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.