Landsting ignorerar Socialstyrelsens rekommendationer

publicerad 18 mars 2014

Stockholms län landsting går före de rekommendationer som utfärdats av Socialstyrelsen när man beslutar att alla nyfödda i landstinget ska erbjudas vaccination mot rotavirus.

”Med vaccination mot rota-virus går vi före Socialstyrelsens nationella rekommendationer, något som vi rekommenderats av vår smittskyddsläkare”, skriver sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) på Stockholmsbloggen.

Men Socialstyrelsen är av en annan åsikt. Enligt enhetschef Agneta Holmström gör detta smittskyddet både ojämnt och ojämlikt i landet.

– Jag kan förstå att man vill gå före, för det tar ju tid att få beslut om att vi ska införa ett nytt vaccin. Samtidigt måste det ta tid, för vi måste ha alla fakta, alla underlag och en acceptans hos både landstingsföreträdare och befolkningen att vi ska införa ett nytt vaccin, säger hon till Ekot.

Rotavirus är det virus som den vanligaste orsaken till svår diarré hos barn under tre år. Sedan 2009 har Världshälsoogranisationen (WHO) rekommenderat att rotavirusvaccination ska inkluderas i alla nationella vaccinationsprogram.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.