Landsting ignorerar Socialstyrelsens rekommendationer

publicerad 18 mars 2014

  Stockholms län landsting går före de rekommendationer som utfärdats av Socialstyrelsen när man beslutar att alla nyfödda i landstinget ska erbjudas vaccination mot rotavirus.

  "Med vaccination mot rota-virus går vi före Socialstyrelsens nationella rekommendationer, något som vi rekommenderats av vår smittskyddsläkare", skriver sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) på Stockholmsbloggen.

  Men Socialstyrelsen är av en annan åsikt. Enligt enhetschef Agneta Holmström gör detta smittskyddet både ojämnt och ojämlikt i landet.
  – Jag kan förstå att man vill gå före, för det tar ju tid att få beslut om att vi ska införa ett nytt vaccin. Samtidigt måste det ta tid, för vi måste ha alla fakta, alla underlag och en acceptans hos både landstingsföreträdare och befolkningen att vi ska införa ett nytt vaccin, säger hon till Ekot.

  Rotavirus är det virus som den vanligaste orsaken till svår diarré hos barn under tre år. Sedan 2009 har Världshälsoogranisationen (WHO) rekommenderat att rotavirusvaccination ska inkluderas i alla nationella vaccinationsprogram.


   


  Liknande artiklar:

  Eftersom du läser det här…

  Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

  Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

  Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

  Tack för ditt stöd!