Kraftigt minskad spermieproduktion – enbart hos vita män

publicerad 31 juli 2017

En ny studie från Israel visar att spermieproduktionen hos västerländska män minskat med hela 52 procent sedan 1970-talet. Orsaken kan vara de kemikalier som särskilt västerländska män dagligen utsätts för.

Studiens resultat visar tydligt att det är specifikt västerländska mäns spermieproduktion som påverkats. Mellan 1973-2011 minskade spermieproduktionen hos män i Nordamerika, Europa och Australien med i genomsnitt 52,4 procent. Även antalet spermier per utlösning har minskat med nästan 60 procent hos västerländska män under perioden.

Problemet med minskad spermieproduktion är specifikt för västerländska män, eftersom forskarna inte kunde se någon liknande trend hos män från övriga delar av världen.


Annonser:


Forskarna är osäkra på vad som orsakar den minskade spermieproduktionen, men ser hormonstörande kemikalier och en ohälsosam livsstil som möjliga faktorer, rapporterar CBS News.

Studiens resultat kan vara en av anledningarna till att vita personer skaffar färre barn än människor av andra etniciteter. I exempelvis Storbritannien står ickevita för mer än en tredjedel av alla barn som föds, trots att de utgör 13 procent av befolkningen i landet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.