“Varför utmanar inte politiker kemikalie- och läkemedelsindustrin?”

Negativa hälsoeffekter från kemikalier och läkemedel är ett allvarligt hot mot mänskligheten, och frågan är varför politiker inte utmanar dessa industrier. Det skriver Krister Lind i sin insändare.

publicerad 19 april 2021
Om fingrarna känns feta efter du gnuggat en plastleksak innehåller leksaken ftalater.
Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

Vi får inte glömma att en av de farligaste faktorerna för vår hälsa och välbefinnande är olika kemikaliers påverkan, exempelvis ftalater och PEFAS. Ftalater är ett samlingsnamn på en grupp kemiska ämnen som bland annat används som mjukgörare i plast. PEFAS står för poly- och perfluorerade alkylsubstanser, ett samlingsnamn för cirka 4700 olika ämnen. Kemikalieindustrin växer snabbt och kemikalier är inte naturliga inslag i evolutionen.

Jag rekommenderar dokumentärfilmen “Underkastelsen” i regi av Stefan Jarl. Den skildrar den stora mängd kemikalier som finns i naturen och i våra kroppar. Dr. Henrik Leffers vid Rigshospitalet i Danmark berättar om en enkel metod många kan känna igen för att se om en leksak sprider denna typ av ohälsosamma ämnen.

Ta en leksak, gnugga den och känn på fingrarna. Om de känns feta innehåller leksaken ftalater. Det feta försvinner snabbt från huden eftersom kroppen tar upp det. Varje gång barnet rör vid leksaken blir de exponerade för stora mängder”.

Professor Scott Mabury, University of Toronto, Kanada påtalar att liknande ämnen även finns i fläckavvisande tyger.

Ytaktiva ämnen PFOS är fläckavvisande i tyger för att inte trycka igenom fläckar. Var finns de? Överallt! Luft, vatten, jord, blod över hela världen. Vad används de till? Fluoratomen har en unik egenskap. Den är egoistisk, genom att den drar till sig elektroner, vilket gör att den stöter bort vatten, smuts, fetter, olja. Därför används de till att impregnera tyger, mattor och papper. Men de här praktiska egenskaperna orsakar också miljöproblem eftersom fluoret gör att de avdunstar blir kemikalierna lättflyktiga. Det ökar också deras livslängd.

När det gäller hormonstörande kemikalier säger danske läkaren, Professor Niels E Skakkebaek vid Rigshospitalet i Danmark att dessa kan påverka både spermakvalitet och orsaka testikelcancer.

“Mycket tyder på att danska män har sämre spermakvalitet än önskvärt. En annan sak vi har undersökt och som intresserar oss är den höga frekvensen av testikelcancer i Danmark. Testikelcancer och dålig spermakvalitet visar sig först när man är vuxen, fast de orsakats av fel som uppstått under fosterstadiet. Det gör det svårt att se sammanhanget. Forskning pågår, det har redan börjat ge resultat som tyder på att de hormonstörande kemikalierna spelar stor roll”.

Olika slags läkemedel som antiinflammatoriska, antidepressiva, antibiotika med fler läcker ut i vattendrag där vi hämtar dricksvatten. Dessa läkemedel påverkar hormonsystemet och immunförsvaret negativt. Trots vetskap om detta finns det inget lagkrav på rening av läkemedel. Kemikalier och läkemedel som stör avgörande skeenden när organ håller på att bildas, ägg delar sig, där hjärnan och fostret utvecklas är en avgörande faktor till hur individen utvecklas senare i livet. Det finns många barn som föds med störningar som Adhd, autism, cancer, diabetes, beteendestörning etcetera.

Nyfödda barn är kemikaliepåverkade och vi borde bekymra oss mer för deras hälsoeffekter eftersom det är ett allvarligt hot mot mänskligheten. Varför utmanar inte politiker kemikalieindustrin och läkemedelsindustrin? För politiker har ekonomiska och politiska systemet blivit viktigare än människors hälsa och välbefinnande. Som Mark Twain sa “Om enda verktyget är en hammare, kommer alla problem att se ut som spikar”.

 

Krister Lind

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!