Förorenat dricksvatten kopplas till spädbarnsdödlighet

publicerad 22 september 2017

Skandalen med det förorenade vattnet i staden Flint i Michigan fortsätter. Nu visar studier att det blyförorenade dricksvattnet kan ha orsakat en ökad spädbarnsdödlighet.

2014 började amerikansk media rapportera om att dricksvattnet i Flint var blyförorenat. Upptäckten kom efter att vattnet för de boende i staden blivit brunt och grumligt.

Problemen började när staden i ett försök att spara pengar bytte vattenkälla från Lake Huron till Flint River. Experter kunde slå fast att vattnet var kontaminerat med koliforma bakterier och att blyhalten i dricksvattnet var långt över gränsvärdena på grund av föråldrade vattenledningar.

Nu har två forskare vid University of Kansas publicerat en studie som visar på att dricksvattnet orsakat stor skada för de boende. Ett av resultaten från studien är att det förorenade dricksvattnet orsakat en 58-procentig ökning i spädbarnsdödlighet.

Detta representerar ett par hundra barn som annars skulle ha fötts, säger David Slusky, en av forskarna bakom studien, till MLive.com.

Även för barn som fötts har dricksvattnet orsakat hälsoproblem. Bland annat väger barnen som föds i genomsnitt mindre än innan dricksvattnet blev förorenat. Minskad sexualdrift hos vuxna var ett annat resultat som studien visade på.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.