MSB: Coronakrisen kan påverka vattentillgången

Coronavirusets spridning

publicerad 17 april 2020
- av Isac Boman
MSB varnar för att dricksvattnet kan sina.

Sverige är beroende av importerade kemikalier för att producera rent dricksvatten. Mot den bakgrunden varnar MSB för ett scenario där brister kan uppstå, även om man i dagsläget ser det som osannolikt.

– Om man inte uppmärksammar de här frågorna i tid riskerar vi att hamna i en situation där det uppstår en brist. Det är vad vi jobbar med varje dag, att vidta åtgärder i tid, förklarar Maria Bergstrand, enhetschef på MSB för SVT.

Hon förklarar vidare att det är Sveriges kommuners ansvar att se till att det finns en fungerande vattenförsörjning och att hon anser att de flesta kommuner har en god beredskap i dagsläget. Om problem skulle uppstå kan det dock finnas anledning att genom nationell samordning se till att alla kommuner får tillgång till de kemikalier som behövs för att rena vattnet.

– På lite sikt ser vi att samhällsviktiga verksamheter som jordbruk, energiförsörjning och elektroniska kommunikationer kan komma att utmanas. Bland annat på grund av brist på personal, brist på reservdelar och störningar i logistik, säger hon.

Även om man inte tror att det är någon fara för dricksvattnet just nu, anser man det ändå viktigt att lyfta fram frågan för att människor ska vara medvetna om hur samhället kan påverkas av pandemin och att dricksvattentillgången potentiellt också kan hotas.

Redan i dagsläget råder brist på chaufförer som ska leverera varor, delvis på grund av sjukdomsbortfall men också på grund av permitteringar något som även drabbat sjukvårdstransporter.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


142 370 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.