Det finns mycket vatten i naturen, men allt går tyvärr inte att dricka. I värsta fall kan man bli ordentligt sjuk om man dricker fel vatten eller inte renar ordentligt. Nya Dagbladet har tittat på hur man bör tänka när det gäller vatten i naturen.
Vatten är, som väl alla vet, det viktigaste man behöver för att överleva. Utan mat kan man klara sig länge, men utan vatten klarar man sig bara en kortare tid. I dessa oroliga tider kan det därför vara skönt att ha en plan B när det gäller vatten, exempelvis om vattenledningarna stängs av och man inte hunnit bunkra upp.
Men vilket vatten är egentligen okej att dricka från naturen och hur renar man vatten? Dricker man fel vatten finns risk att bli magsjuk, vilket är det sista man vill om man befinner sig i en krissituation.
Det finns olika åsikter kring vad för vatten som går att dricka direkt från naturen, skriver Land. Exempelvis rinnande vatten i fjällbackar är enligt många okej att dricka direkt från källan. Vissa menar även att allt klart, rinnande vatten som regel är drickbart. Vatten från brunnar och kallkällor är oftast okej att dricka. Andra anser dock att man alltid bör koka vattnet innan det dricks – exempelvis är även klart sjövatten säkert att dricka efter kokning.
På vintern kan man smälta ner snö eller is. Is är bättre att smälta eftersom man får ut dubbla mängden vatten från halva mängden värme. Dock innehåller smältvatten väldigt lite salter och för att inte torka ut kroppen bör man kompensera exempelvis med att tillföra några nypor tallbarr när man kokar upp vattnet, enligt sajten Överlevnad. Detta tillför salt och innehåller dessutom mycket C-vitamin. Kom ihåg att aldrig äta snö som den är, det är inte hälsosamt av flera skäl.
Även om man ska rena vattnet är det bra att undvika att ta vatten som är i närheten av åkrar, industrier, bebyggelse, vägar och betesmarker. Drick heller inte glaciärvatten, grumligt vatten, saltvatten eller vatten som är illaluktande, oavsett kokning eller ej.
Att rena vatten
Längden på koktid för att göra vatten säkert att dricka finns det olika åsikter om, men en regel är att låta det koka upp ordentligt och koka åtminstone några minuter. En nackdel med att koka vatten är att det kan ta lång tid att svalna. Ett tips är att ha en metallvattenflaska, som inte blir förstörd av vattnet, som man kan hälla över det nykokta vattnet i. På så vis kan man förflytta sig om man inte har tid att stanna på ett ställe.
Det finns en stor mängd produkter att rena vatten med samt även vattenreningstabletter. Om man inte har tillgång till det eller möjlighet till kokning kan man göra en egen anordning med hjälp av vad som finns i naturen.
I Arméns handbok för överlevnad beskrivs det för många välkända ”kol- och torv-filtret”. Det är dock omdiskuterat huruvida det faktiskt renar vattnet eller inte. Det ska främst vara utformat för krigstider med avsikt att rengöra från radioaktivitet, metaller och andra typer av kemiska föroreningar som skapats av människan och sedan lösts ut i naturen.
Dock bör man se det som en nödlösning och ta för vana att alltid koka vattnet, eller använda sig av vattenreningsprodukter, innan användning om möjligt eftersom det fortfarande kan finnas bakterier i vattnet.
Arméns kol- och torv-filter
- Petflaska/burk
- Vitmossa
- Torv
- Kolpulver (kan tas fram genom att smula sönder träkol)
- Småsten
Vid användning av burk: Dela den så att den är öppen upptill och gör sedan några hål i botten.
Vid användning av petflaska: Dela den på mitten (så att det bildas en tratt).
Fyll burken/tratten med först ett lager vitmossa, sedan lite torv eller kol och lägg sedan lite småsten på toppen. Observera att många tar fel på vitmossa och renlav. Vitmossa är grön, brun eller röd. Renlav är det man lägger i adventsstaken vid jul.
Tryck till försiktigt. Filtret är klart.
Nu kan man hälla vattnet genom filtret och i en annan behållare. Dessa anvisningar kommer från Naturskyddsföreningen.