Så förvarar du vatten bäst

publicerad 30 juli 2022
- av Sofie Persson

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Att förvara extra vatten kan vara klokt i oroliga tider eftersom det som bekant är något man helt enkelt inte kan klara sig utan. Det bästa är att förvara det mörkt och alltid undvika solljus eftersom farliga bakterier då kan uppstå.

Vad många kanske inte tänker på är att om exempelvis elen stängs av så försvinner också vattnet i kranen. Det kan därför vara bra att ta för vana att förvara lite extra vatten hemma ifall det skulle krisa sig. När man ska förvara vatten bör man räkna med tre till fem liter per dag och vuxen. Glöm heller inte att husdjuren också ska ha vatten. Tips på hur man hittar och renar vatten i naturen har vi skrivit om tidigare och finns att hitta här.

Förvaring

Använd väl rengjorda dunkar eller flaskor. Förvara dem mörkt och lägre än rumstemperatur för längsta hållbarhet. Det är annars också fördelaktigt att frysa in flaskor med vatten, det håller längre och man kan också använda dem som kylklampar innan de tinat. Fyll inte upp hela flaskan, då är det risk att vattnet spränger flaskan. Lämna lite utrymme på toppen.

Är vattnet inte helt rent kan man i flera fall koka det. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.

Har dunkarna stått i solen kan dock vissa bakterier nyttja solljuset för att växa och har bakterierna ökat tillräckligt och spridit sina gifter spelar det ingen roll att man kokar vattnet, menar Pär Aleljung, mikrobiolog och krisberedskapssamordnare på Livsmedelsverket. Bakterierna dör, men gifterna finns kvar. Därför ska man vara mycket försiktig med att ha vatten i solen.

Hållbarhet

Hur länge vattnet håller kan variera mycket och beror dels på hur rent vattnet är från början och hur man förvarar det. Vanligen håller vatten sig fräscht i ungefär en vecka, men kan hålla längre. Ser vattnet rent ut och inte luktar konstigt är det i regel ingen fara att dricka. Drick dock aldrig grumligt, kraftigt färgat eller illaluktande vatten.

Under riktigt bra förhållanden kan dricksvatten hålla sig fräscht betydligt längre tid än en vecka”, skriver Livsmedelsverket.

Aleljung menar att allt bygger på att bakterier och svamp får energi att växa, vilket de får från organiskt material, solljus och koldioxid.

Ju mindre utav det här det finns, desto långsammare växer det och desto mindre tillväxt blir det, säger Aleljung.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!