Danska TV2 visar dokumentär om flickor som fått sina liv förstörda efter HPV-vaccin

Alla har de samma bakgrund. De var friska unga flickor som fick allvarliga symtom en tid efter HPV-vaccineringen. Flickorna och deras familjer har fått kämpa mot myndigheterna som vägrat ge dem ett erkännande. Tre unga flickor ger sin berättelse i den nya dokumentären i danska TV2.

publicerad 4 maj 2015

Totalt är det hundratals flickor som fått allvarliga symtom och sjukdomar en tid efter vaccineringen. Anmärkningsvärt är också hur många flickor som varit fysiskt högpresterande inom idrott innan vaccineringen som sedan fått stora svårigheter att överhuvudtaget klara sitt vardagliga liv. Flera som varit elitidrottande har fått sina karriärer förstörda.

Dokumentären vittnar också om hur den danska hälsovårdsmyndigheten påstår att de missat e-post som inkommit med varningar och orostecken. Myndigheten blev informerad om befarade kopplingar och uppmanades att inleda utredningar om allvarliga biverkningar.

Myndigheten vägrade också att lämna ut kopior på den korrespondens som skett till myndigheten till danska TV2.

Gemensamt för alla flickorna är att de tagit livmoderhalscancersvaccinet Gardasil ifrån läkemedelsjätten Merck. Det är samma vaccin som introducerats i det svenska allmänna vaccinationsprogrammet.

Det är just kopplingen till mellan de sjukdomar flickorna utvecklat och vaccinet som är kontroversiell. På spel står kontrakt med läkemedelstillverkare värda miljontals kronor och stora skadeståndsprocesser och ett erkännande om vaccinprogrammets misslyckade om kopplingen kan bevisas, vilket skulle bli en stor knäck för industrin och uppfattningen om vacciners nytta.

I Sverige liksom i flera andra länder tvingades myndigheterna till slut erkänna skandalen där över 150 barn och ungdomar fick livslånga sömnsjukdomar efter massvaccineringen mot svininfluensa med vaccinet Pandemrix.

Dokumentären visar att en ny skandal kan vara på väg att uppdagas i och med HPV-vaccinets införande.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.