Hälsa

Brist på sömn leder till döda hjärnceller

En ny studie visar hur farligt det egentligen är att inte få tillräckligt med sömn. Det finns ett samband mellan sömnbrist och att hjärnans nervceller dör.

Att få en god natts sömn är viktigare än man tidigare trott. Detta då studien, som genomförts av forskare vid Peking University och University of Pennsylvania, kan vara det första beviset på att sömnbrist kan leda till celldöd.
– Det här är den första rapporten om att brist på sömn faktiskt kan leda till förlust av nervceller, säger professorn Sigrid Veasey, som varit med och författat studien, och fortsätter:

– Studien visar också vikten av att sova för att återställa den ämnesomsättningen i nervcellerna och andra viktiga områden i hjärnan, för att de ska fungera optimalt när kroppen är vaken.

Studien utfördes på möss. Resultatet blev att för de möss som sov vad en vanlig människa upplever som 4-5 timmar förlorades hela 25 procent av hjärncellerna i locus coeruleus, området i hjärnan som är förknippat med uppmärksamhet, minne och vakenhet.

Professorn Sigrid Veasey vill dock inte påstå att det är bevisat att sömnbrist kan leda till permanenta hjärnskador, utan att det behövs mer forskning inom det området.

 

Studien publicerades i The Journal of Neuroscience.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!