Bisfenol A förbjuds nu i barnmatsburkar

publicerad 12 april 2012

Det cancerframkallande och hormonstörande ämnet bisfenol A skall nu förbjudas i lock till barnmatsburkar. Detta beslutade regeringen idag. Myndigheter skall också fortsätta att kartlägga förekomsten av bisfenol A.

Ny forskning har visat att kemikalien Bisfenol A (BPA) finns i plastförpackningar och att BPA läcker ut i innehållet. BPA har också konstaterats i vattenrör och kassakvitton.

BPA är vetenskapligt konstaterat hormonstörande, cancerogent och immunpåverkande.

Det är mycket svårt att vara en medveten konsument och försöka undvika dessa ämnen. Att EU nu beslutat att förbjuda BPA i nappflaskor är egentligen väldigt ologiskt eftersom barn utsätts för ämnet dagligen i flera andra sammanhang.

Danmark, Frankrike och Belgien är länder som tröttnat på att vänta på vidare förbud i EU och har infört nationella förbud.

Miljöminister Lena Ek säger till Sveriges Radio att hon tycker att föräldrar nu kan vara trygga med att deras små inte ska få i sig bisfenol A. Mikael Karlsson på Naturskyddsföreningen är av en annan uppfattning. – Det här är ett väldigt viktigt steg framåt mot en giftfri miljö, men det återstår ju väldigt mycket att göra eftersom barn utsätts för bisfenol A från inte bara barnmatsförpackningar utan även andra matförpackningar, säger han till Sveriges Radio.

Bisfenol i dricksvatten
Det finns också misstankar om att bisfenol A förekommer i dricksvatten. Detta pga att gamla rör numera isoleras med plast som innehåller ämnet, sk relining. Branschorganisationen Svenskt vatten har föreslagit ett förbud mot relining tills dess att man vet mer.

Lena Ek vill frångå försiktighetsprincipen och anser inte att man kan förbjuda ämnen innan man har en övertygande vetenskaplig dokumentation.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.