Belgiska studien: Pappsugrör innehåller PFAS

publicerad 3 september 2023
- av Sofie Persson

Pappsugrör innehåller ofta PFAS-ämnen, visar en ny belgisk studie. I nio av tio sugrör av de märken som forskare testade fann man halter av ämnena.

Under 2021 antogs EU:s nya lag om förbud mot plastprodukter för engångsbruk, vilket innebar att en stor del av dessa produkter inte längre fick användas eller användas mer begränsat. En sådan produkt var plastsugrör, som då ersattes av sugrör i papp eller bambu på bland annat snabbmatsrestauranger eftersom de ansågs vara mer “miljövänliga”.

Forskare vid University of Antwerp i Belgien har undersökt och jämfört sugrör i plast, bambu, rostfritt stål, glas samt papp för halter av PFAS, det vill säga per- och polyfluorerade alkylsubstanser. Man testade sugrör av 39 olika märken från bland annat affärer och snabbmatsrestauranger. Studien, som publicerats i Food Additives & Contaminants, visar att av alla dessa sugrör innehöll 69 procent PFAS och totalt fann man 18 olika PFAS-ämnen. Främst hittade man ämnet PFOA, som förbjöds år 2020 på grund av att det bland annat är reproduktionsstörande och misstänks kunna orsaka cancer.

Vanligast i papperssugrör

Det var främst i pappsugrören man hittade som mest PFAS, där 90 procent av alla märken innehöll detta. Det fanns även i 80 procent av bambusugrören, 75 procent av plastsugrören och 40 procent av glassugrören. Det fanns inget PFAS i sugrören gjorda av rostfritt stål.

Sugrör tillverkade av växtbaserade material, som papper och bambu, marknadsförs ofta som mer hållbara och miljövänliga än de som är tillverkade av plast, säger miljöforskaren Dr. Thimo Groffen. Förekomsten av PFAS i dessa sugrör innebär dock att detta inte nödvändigtvis är sant.

En orsak till de höga nivåerna PFAS kan bero på att de har någon form av vattenavvisande beläggning som i sin tur innehåller ämnena. Forskarna betonar dock att halterna var låga och det inte är farligt att använda sådana sugrör då och då. Däremot kan PFAS lagras i kroppen under flera år och därmed bygga på det som redan finns i kroppen.

–  Små mängder PFAS, som i sig inte är skadliga, kan öka den kemiska belastning som redan finns i kroppen, förklarar Dr. Groffen.

Forskarna rekommenderar att man om möjligt använder sig av rostfritt stål när man vill använda sig av sugrör.

Fakta: PFAS

Per- och polyfluorerade alkylsubstanser, även med benämningen högfluorerade ämnen, är ett samlingsnamn för en ämnesgrupp på mer än 10 000 identifierade ämnen som i sin tur kan ha olika egenskaper och användning. En gemensam nämnare är dock att de är mycket svåra att bryta ner och vissa av dem kan ha skadliga effekter, både för människa och miljö. Alla PFAS-ämnen är syntetiskt framställda.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!