Anorexi och bulimi – vår tids folksjukdomar

Osunda förhållningssätt till självbild och hälsa kan ge upphov till ätstörningar. Lär dig om hur du känner igen de vanligaste varningssignalerna.

publicerad 10 juni 2019

Det är välkänt att stress och annat som ger hormonsvängningar tillfälligt kan orsaka överätande, men för stora grupper blir dessa ätstörningar kroniska.

Ätstörningarna anorexi och bulimi tillhör de mer bekanta av ett antal, mer eller mindre psykologiskt betingade, ätstörningar med olika diagnoser som anorexia nervosa, atypisk anorexia nervosa, bulimia nervosa, atypisk bulimia nervosa, överätande och kräkning. Dessa orsakas ofta av osunda förhållningssätt till smalhetsideal, självbild, kost och hälsa.

Varningssignaler att vara uppmärksam på kan till exempel vara en obefogad rädsla för att gå upp i vikt med ständig viktkontroll (strikt diet, framkallande av kräkning, överdriven träning eller intag av laxermedel). Andra symptom kan vara att inte ens vilja äta en liten mängd mat trots hunger eller utebliven menstruation.

Dessa ätstörningar behandlas vanligen med den drabbades samtycke, men ibland kan sjukhusinläggning med intravenös tvångsmatning behöva tillgripas. Eftersom tillstånden har en signifikant inverkan på psyket, är återhämtning ofta svår även med adekvat vård.

Statistik om anorexi och bulimi

  • Närmare 50 procent som har ätstörningar lider av depression.
  • Endast 1 av 10 personer som lider av ätstörningar får kvalificerad behandling.
  • Dödligheten bland patienter med anorexi och bulimi rankas högst jämfört med alla andra psykiska sjukdomar.
  • Anorexi är den tredje vanligaste kroniska sjukdomen bland ungdomar.
  • 95 procent av de tillfrågade säger att de utvecklat bulimi och anorexi vid en ålder av mellan 12-25 år.
  • 25 procent av flickor i åldrarna 16-22 använder överätande och kräkning (bulimi) som ett sätt att kontrollera sin vikt.
  • Dödligheten i samband med anorexia nervosa är 12 gånger högre än alla andra orsaker till dödsfall hos kvinnor i åldrarna 15-24 år.
  • Enligt senare studier är 10-15 procent med anorexi och bulimi män. Dessa är mindre benägna att söka hjälp och få behandling då de ser ätstörningar som en ”kvinnlig” sjukdom. Bland homosexuella män lider 14 procent av bulimi och mer än 20 procent har anorexi.
  • 95 procent av alla dieter och kostbegränsningar ger inte bestående förbättringar. 35 procent går in i en patologisk kostbegränsning och 20-25 procent drabbas av matberoende.
  • Cirka 50 procent som har bulimi och anorexi är modeller.

 

Även om ätstörningar har den högsta dödligheten jämfört med andra psykiska störningar, är det ganska svårt att bedöma orsakssamband eftersom anorexi och bulimi orsakar komplikationer som hjärtsvikt, organsvikt, diabetes etcetera och ofta leder till självmord.

Enligt studier utförda av American Journal of Psychiatry är den totala dödligheten för anorexia nervosa 4 procent och för bulimia nervosa 3,9 procent. För andra ätstörningar sammantaget 5,2 procent.

Vilka kroppsideal styr ditt liv?

Tänker du att du måste gå ner i vikt för att bli vackrare, gladare, sexigare, säkrare eller tror du att du inte duger?

En erfaren person som själv har övervunnit anorexi och bulimi rekommenderar som bot på ätstörningar att man lär sig identifiera och hantera sin livsstress och lägger mer fokus på konstruktiva intressen och aktiviteter. Även om läkare säger att det är ett psykologiskt problem som du inte kan övervinna ensam, så betänk att du själv egentligen är den enda person som faktiskt kan förändra ditt liv.

 

Anna

 

Översättning: Per Johansson
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.