“Håll koll på dina barns matvanor”

I sin insändare påpekar Per-Arne Almgren nödvändigheten av att hålla koll på sina barns matvanor, inför risken av anorexia och dylikt.

publicerad 7 mars 2018

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


19 462 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Detta är en opinionstext. Artikelförfattaren svarar för de åsikter som uttrycks i artikeln.

I dessa dagar är det aktuellt med anorexia och idrottsanorexia. Jag vet vad jag talar om, då jag fick delar av mitt liv blev förstört av idrottsanorexia. Jag var en lovande ishockeymålvakt. Jag vägde normala 80 kg, men trodde att om jag gick ner i vikt, skulle jag bli ännu bättre.

Sommaren när jag var 17 år började jag med något som liknade fasta. Jag slutade att äta. Jag drack vatten och tonic water. Jag sprang en mil om dagen och avslutade med heta bad. Jag sommarjobbade på Stockholms stadshus som guide. Jag fick äta halstabletter för min andedräkt var rutten av fastandet. På lunchen drack jag kaffe. På slutet av sommaren hade jag pressat ner mig till 62 kg. När isträningen började orkade jag knappt lyfta klubban.

Jag fick göra uppehåll med ishockeyn. Men jag gjorde allt för att behålla min vikt. Senare kom jag in på Lärarhögskolan i Uppsala. Det myckna resandet, för det fanns inga bostäder i Uppsala, tog ut sin rätt. Jag var dödstrött och tom i huvudet. Jag fick lämna Lärarhögskolan och ge upp min dröm om att bli klasslärare.
I samma veva började jag äta ordentligt.

Jag blev bättre och kunde återuppta studierna på Stockholms universitet. Jag kom tillbaka till hockeyn på en lägre nivå. Men jag orkade igen. Jag hade lärt mig min läxa. Barn blir mobbade idag för en marginell övervikt. Liksom jag, tror yngre att de ska bli bättre idrottare med en rejäl viktminskning. Vad föräldrar måste beakta är, om deras barn nästan slutar att äta. Undviker fett och helt plötsligt blir strikta vegetarianer.

Man måste ge akt på alla förändringar av matvanorna. Om det hela blir långvarigt måste man söka professionell hjälp. En hastig viktminskning är ett varningstecken. Även trötthet och håglöshet. Man måste acceptera sina barn som de här. Fetma i yngre år brukar plana ut i puberteten. Man ska absolut inte utsätta sina barn för strikta bantningskurer. Även om mängden skräpmat bör begränsas. Man kan se korv, hamburgare och chips som ett slags lördagsgodis, en gång i veckan!

Så ge akt på era barns matvanor, så de slipper uppleva mitt bittra öde. En lovande målvakt och lärare blev ett trött, håglöst vrak!

 

Per-Arne Almgren
Bankekonom och f.d. hockeymålvakt

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!