Världsbankens kontroversiella lån möter intern kritik

Världsbanken (World Bank Group) får svidande kritik från sin egna utredningsgrupp efter att det framkommit att man lånat pengar åt ett palmoljeföretag som bidrar till förtrycket av lantarbetare i Honduras.

publicerad 14 januari 2014
Världsbanken lånar ut pengar till företag som bryter mot mänskliga rättigheter

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det honduranska palmoljeföretaget Dinant ska enligt den interna utredningen ha gjort sig skyldiga till ett flertal brott och misstänks även ligga bakom mord på aktivister och lantarbetare.

Sedan 2009 har nästan 100 personer dödats i regionen Bajo Aguán i Honduras efter stridigheter mellan Dinant och markägare. De flesta av de döda var lantarbetare. Ett fåtal av de döda var Dinants säkerhetsvakter, rapporterar New York Times.

“Strategisk partner”
Det är Världsbankens utlåningsavdelning International Finance Corporation (IFC) som lånat ut pengar till Dinant. Dinant å andra sidan anser att den interna rapporten från Världsbanken består av “ogrundande kommentarer” och ser IFC som en strategisk partner.

Totalt ska Världsbanken låna ut 30 miljoner dollar till Dinant, varav 15 miljoner redan har betalats ut.

I den interna rapporten står det att IFC missbedömt riskerna och konsekvenserna av att inte ha bättre koll på verksamheten hos de företag som man lånar ut pengar till.

Human Rights Watch kritiska
Flera människorättsorganisationer riktar nu skarp kritik till Världsbanken och IFC för de kontroversiella lånen. En av de är ansedda Human Rights Watch.

IFC lånade ut miljontals dollar till ett projekt, trots att det redan var känt att verksamheten var insnärjd i mord och annat våld, säger Human Rights Watch’s Jessica Evans i ett pressmeddelande.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!