Prislappen för kriget i Ukraina: 372 miljarder kronor

Kriget i Ukraina

publicerad 12 september 2022
- av Sofie Persson
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Ukraina kommer efter förödelserna från kriget att kosta närmare 372 miljarder kronor att återuppbygga. Siffran förväntas dock öka och Ukrainas regering antyder att man behöver en del av summan omgående. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen menar att man från Bryssels sida kommer att ”gå varje steg på vägen med Ukraina” för att återuppbygga ”ett land på sin väg till EU”.

Sedan kriget i Ukraina startade tidigare i år har medborgarna i landet fått lida av stor förstörelse. Skolor, sjukhus och annan infrastruktur är förstörda och många står sedan länge utan elektricitet och värme.

Nu har Ukrainas regering, tillsammans med EU-kommissionen och Världsbanken, tagit fram en rapport på den totala kostnaden för att reparera skadorna orsakade av kriget. Prislappen landar på cirka 372 miljarder kronor, rapporterar France 24. Siffran ska dock vara i minsta laget och beräknas nu utgöra 150 procent gånger Ukrainas BNP. Enligt rapporten kommer siffran även att öka.


Annonser:


 Den ryska invasionen av Ukraina fortsätter att kräva en fruktansvärd avgift, från betydande civila offer och miljontals fördrivna människor till den omfattande förstörelsen av hem, företag, sociala institutioner och ekonomisk aktivitet, säger Anna Bjerde, Världsbankens regionala vice president för Europa och Centralasien.

Enbart inom de närmsta 36 månaderna beräknar rapporten att hela 112 miljarder kronor kommer att behövas för att bygga upp det mest nödvändiga, som exempelvis sjukhus och skolor. Ukrainas premiärminister Denys Shmyhal menar att man i dagsläget akut behöver cirka 3,6 miljarder kronor.

Bara för det första steget, en snabb återhämtning, behövs 17 miljarder dollar, varav Ukraina behöver 3,4 miljarder dollar redan i år, sade han i ett uttalande.

EU och länder utanför har sedan tidigare bidragit med enorma stödpaket till Ukraina i form av bland annat vapen, krigsmateriel och pengar. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen menar att EU har ”mobiliserat 10 miljarder euro samt att ytterligare 5 miljarder euro i finansiering är på gång”.

EU kommer att gå varje steg på vägen med Ukraina för att återuppbygga ett demokratiskt, oberoende och välmående land på sin väg till EU, sade von der Leyen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.