Ap-hybrid kan ha uppstått efter habitatförlust

publicerad 18 juni 2022
- av Sofie Persson
Näsapa och langur som man misstänker har korsats.

I Malaysia har man funnit en ap-hybrid mellan två arter. Forskare tror att parningen skett på grund av habitatförlust i området på grund av oljepalmplantagen.

Under 2017 publiceras foton på en annorlunda aphona. Bilderna var tagna i Malaysia och forskarna funderade länge vad för typ av apa det handlade om. Nu har man kommit fram till att det mest troligt är en hybrid mellan två apor, rapporterar brittiska The Guardian.

Forskarna tror att det handlar om en parning mellan en näsapa (Nasalis larvatus) och en langur (Trachypithecus cristatus). Vid närmare observationer fann man att apans ansikte liknade mer en näsapas, men med grå hud. Håret var långt och grått, vilket liknande languren, men inte med samma typiska sidman som den.


Annonser:


I området har man upptäckt flera blandade artgrupper och forskare tror att det beror på habitatförlust då oljepalmplantager expanderat i närheten, vilket gör att arterna får för lite utrymme och därmed inte kan hitta en partner i sin egen art.

Parning mellan olika arter kan förekomma om båda föräldraarterna är instängda i ett litet utrymme, menar Nadine Ruppert, primatolog och universitetslektor vid University Sains Malaysia, som är medförfattare till en studie av djuret som publicerats i tidskriften International Journal of Primatology i April.

Habitatförlust och fragmentering i allmänhet är alltid ett hot mot vilda djur och bör alltid mildras eller undvikas, säger hon.

Vidare flaggar hon för att fler arter kan komma att utrotas lokalt på grund av habitatförlust och att restaureringsprojekt är väldigt viktigt för djuren, och syftar bland annat på Sumatranoshörning som inte längre finns i området.

Dessa habitatrestaureringsprojekt är av yttersta vikt för många hotade arter och om habitatfragmenteringen inte mildras och förvärras kan vi förvänta oss att många arter kommer att dö ut lokalt i framtiden, säger Ruppert.

Aphonan som fotograferades 2017 är idag vuxen och fotograferade senast 2020 med en unge.


Fakta: Palmolja

Är en viktig, men problematisk vegetabilisk olja. För miljoner människor i syd är det den viktigaste kalorikällan. Palmoljeproduktionen förväntas därför bli fyra gånger större redan år 2050. Dock har enorma arealer av världens mest artrika regnskog huggits ned och ersatts av oljepalmsodlingar, vilket har trängt undan djur, växter och urbefolkningar. Används idag i alla typer av livsmedel som produkter som tvättmedel och smink. Den innehåller mycket mättat fett i förhållande till flera andra vegetabiliska fetter som raps, oliv och solros.

Källa: WWF, Land.seLadda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.