Biden vill se medlem i ökända maktnätverk som ny världsbanksledare

Globalismens framfart

publicerad 2 mars 2023
- av Isac Boman
Ajay Banga på World Economic Forum i Davos. Trilaterala kommissionens logotyp infälld nere till vänster i bld.

USA:s president har nominerat Ajay Banga till ny generaldirektör för Världsbanken. Utöver sin bakgrund som tidigare vd för Mastercard har Banga starka band till maktnätverket Trilaterala kommissionen, Klaus Schwabs globalistorganisation World Economic Forum och tankesmedjan Council on Foreign Relations.

Indiskfödde Banga har en bakgrund i storbanken Citigroup, han var mellan 2010 och 2020 vd för betaloperatören Mastercard och är i nuläget vice ordförande i riskkapitalbolaget General Atlantic.

Banga har ägnat tre decennium åt att bygga upp och leda framgångsrika, globala företag som skapar jobb och investeringar till utvecklingsländer”, kommenterar Joe Biden sin motivering i ett pressmeddelande. Biden hävdar vidare att Banga ”har unika förutsättningar” att leda organisationen.

Biden prisar också Banga för hans ”stora erfarenhet av att mobilisera offentliga privata resurser för att ta itu med vår tids mest brådskande utmaningar”, särskilt klimatförändringarna, och han bedöms ha ett ”unikt perspektiv” när det kommer till att ”minska fattigdomen och öka välståndet”.

Noterbart är att Joe Biden också nämner Bangas medlemskap i Trilaterala kommissionen som en merit värd att lyfta fram i sin nominering – en globalistiskt inriktad tankesmedja som grundades av toppolitikern Henry Kissinger på uppdrag av ultraglobalisten David Rockefeller och som beskrivs som en av de mest inflytelserika tankesmedjorna i världen.

Trilaterala Kommissionen är en global privat elitorganisation. Tanken är att medlemmarna skall träffas i en informell miljö utan insyn från media. Syftet är att bakom kulisserna påverka och därmed styra de beslut som regeringar tar, långt ifrån värden som kännetecknat till exempel socialliberaler”, konstaterade exempelvis miljöpartisterna Birger Schlaug och Marie-Louise Lindholm i en debattartikel i samband med att det framkommit att Centerpartiets ledare Annie Lööf blivit medlem i organisationen.

Banga listas dessutom som “bidragande till agendan” (eng. “agenda contributor”) på ultraglobalisten Klaus Schwabs lobbyorganisation World Economic Forum. Där har han också skrivit flera artiklar om att reformera den globala kapitalismen och har även varit en återkommande deltagare på WEF:s årliga konferens i Davos.

En annan globalistisk tankesmedja där Banga är medlem är Council on Foreign Relations (CFR) – där en lång rad makthavare som George Soros, David Rockefeller, George H.W Bush och Bill och Hillary Clinton också varit medlemmar. Analytiker har under lång tid pekat på Council on Foreign Relations som i praktiken en av de politiskt mest inflytelserika organisationerna i USA.

Det kan nämnas att USA är Världsbankens största aktieägare och vanligtvis är det land som bestämmer vem som ska leda organisationen. Den förre generaldirektören David Malpass meddelade under förra veckan att han avgår från sin post.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!