Fler svenskar vänder sig till pantbanker

Förstörelsen av europeiska ekonomin

publicerad 8 november 2022
- av Sofie Persson

Allt fler har börjat gå till pantbanker för att belåna och värdesätta sina saker. Även fördelningen i ålder har ökat och idag ser man fler unga och äldre som belånar sina saker, något som mestadels medelålders personer tidigare gjort.

I takt med bland annat ekonomisk inverkan av kriget i Ukraina och sanktioner mot Ryssland blir det allt dyrare att leva idag. Fler har börjat värdera och även pantsätta sina ägodelar, något pantbanken Sefina kan konstatera med sin ökade verksamhet i hela landet.

I Jönköping har exempelvis butikschefen Sandra Dahlström sett en stadig ökning av både värderingar och belåningar.

Allt vi får in för värdering blir inte lån, men vi ser en ökning, säger Dahlström till skattefinansierande SVT.

Trots ökningen hämtar fortfarande majoriteten tillbaka sina belånade saker. Ungefär 90 procent hämtar hem sina lån, säger Dahlström, men menar dock att lånen fått större spridning i åldersgrupper än tidigare. Tidigare har det varit mycket medelålders, men idag är det mer blandat.

Idag kan det vara både yngre och äldre. Folk som inte har så stor buffert eller sparkonton, säger hon.

Även hos pantbanken i Kalmar kan man konstatera en ökning av både försäljning och belåning. I början av coronakrisen var det en ökning, menar Hans Svensson, som driver pantbanken, men att man nu den senaste tiden fått en “ännu större ökning”.

De två senaste månaderna har det ökat rejält kan man säga, säger Svensson till SR, som också kan bekräfta en ökad blandning av åldrar.

Både Svensson och Dahlström kan konstatera att ökningen beror på att det blivit dyrare att leva.

Jag tror vi kommer att se en stadig ökning här hos oss. Det blir inte lättare ekonomiskt för hushållen, menar Dahlström.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!