Fattigdomen har mer än halverats sedan år 2000

publicerad 17 oktober 2018
Många människor i Östeuropa lever fortfarande i svår fattigdom

Allt färre människor lever i extrem fattigdom runtom i världen, ändå lever över 800 miljoner människor fortfarande på mindre än två dollar om dagen, motsvarande knappt 17 konor.

Den 17 oktober varje år är det Förenta Nationernas Internationella Dag för Utrotning av Fattigdom. Dagen främjar människors medvetenhet om behovet att utrota fattigdom världen över, särskilt i utvecklingsländerna.

Antalet människor som lever i extrem fattigdom sjönk mer än hälften mellan 1990 och 2015 – från 1,9 miljarder till 836 miljoner. Fattigdomsminskningen har dock avtagit, något som ger upphov till oro för att uppnå FN:s mål om utrotning av fattigdom år 2030.

– Under de senaste 25 åren har över en miljard människor lyft sig ur extrem fattigdom, och den globala fattigdomsgraden är nu lägre än den någonsin varit, säger Jim Yong Kim, ordförande för World Bank Group, men fortsätter:

– Om vi ska få slut på fattigdom till år 2030 behöver vi mycket mer investering, särskilt när det gäller att bygga mänskligt kapital.

Fattigdom omfattar mer än brist på inkomst och resurser. Begränsad tillgång till utbildning och andra grundläggande tjänster samt brist på frihet, makt, inflytande och hälsa är ytterliga dimensioner av fattigdom.

 


Lana Blakely

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!