Israel kastar ut FN-rapportör

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 14 februari 2024
- av Isac Boman
Israel kräver att FN tar avstånd från och sparkar rapportören Francesca Albanese.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Israels inrikes- och utrikesministerier meddelar att man inte tänker släppa in Francesca Albanese, FN:s särskilda rapportör i de palestinska territorierna, i landet framöver.

Man hävdar att Albanese har uttryckt ”antisemitiska” åsikter, rättfärdigat Hamas massakrer på israeler den 7 oktober, och kräver därför att FN avskedar henne.

Albanese har förvägrats inresevisum av det israeliska inrikesministeriet i flera månader – men hon har också blivit officiellt förbjuden att resa in i landet, ett förbud som saknar tidsgräns.

Bakgrunden är bland annat ett inlägg på X (tidigare Twitter) där hon argumenterar för att Hamas blodiga attacker den 7 oktober var ett ”svar på Israels förtryck” – en uppfattning som inte tagits emot väl av det israeliska ledarskapet.

Den ‘största antisemitiska massakern under vårt århundrade’? Nej, herr Emmanuel Macron. Offren för 7/10 dödades inte på grund av sin judendom, utan som ett svar på Israels förtryck. Frankrike och det internationella samfundet gjorde ingenting för att förhindra det. Min respekt till offren”, skrev hon i ett svar på en artikel om hur Frankrikes president uppmärksammade offren.

Israel kräver avståndstagande

Israels utrikesminister Israel Katz och inrikesminister Moshe Arbel deklarerar i ett gemensamt uttalande att ”tiden då judar var tysta är över”, och man kräver att FN tar avstånd från uttalandena och sparkar Albanese.

Om FN vill återgå till att vara ett relevant organ måste dess ledare offentligt ta avstånd från de antisemitiska orden från det ‘särskilda sändebudet’ – och avskeda henne permanent. Att hindra henne från att resa in i Israel kanske kan påminna henne om den verkliga anledningen till att Hamas slaktade spädbarn, kvinnor och vuxna”, fortsätter man.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!