USA sa nej till vapenvila i Gaza

Situationen vid Gazaremsan

publicerad 21 februari 2024
- av Isac Boman
USA:s president Joe Biden och hans israeliske motsvarighet Isaac Herzog.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under tisdagen nyttjade USA sin vetorätt i FN:s säkerhetsråd för att stoppa en resolution om att kräva en omedelbar vapenvila i Gaza.

Agerandet får hård kritik av andra medlemsländer och Kinas representant menar att USA “ger grönt ljus för fortsatt slakt”.

Av säkerhetsrådets 15 länder var det bara USA som röstade nej till resolutionen som presenterades av Algeriet – det nära allierade Storbritannien valde att lägga ner sin röst. Det kan noteras att USA sedan den 7 oktober har röstat ”nej” till liknande förslag tre gånger och att man varit den aktör som allra tydligast förhindrat FN att införa åtgärder eller rikta krav mot Israel.

Algeriets FN-ambassadör riktade hård kritik mot USA och Storbritannien och menade att de i praktiken stödjer det brutala våld som palestinier utsätts för.

USA:s dito Linda Thomas-Greenfield, hävdar dock att man la in sitt veto för att inte negativt påverka de förhandlingar man själva bedriver med Egypten, Israel och Qatar, och där fokus primärt ligger på att den israeliska gisslan som kidnappades av Hamas ska frisläppas.

Ett krav på eldupphör kan bara framläggas i samband med krav på att gisslan släpps, menar man, och man har också tagit fram ett utkast till en egen, betydligt mer vagt formulerad resolution.

“Mer än skamligt”

Kina är dock mycket kritiska till USA:s agerande och deras FN-representant Zhang Jun menar att man ”ger grönt ljus för fortsatt slakt” och att kriget riskerar att spridas över stora delar av Mellanöstern.

– Kina uttrycker sin stora besvikelse och missnöje, säger Zhang enligt Reuters.

Även den svensk-iranske statsvetaren Trita Parsi är kritisk mot USA och deras alternativa förslag på FN-resolution.

Språket om Rafah är starkt för att vara Biden-standard och bör välkomnas. Men formuleringarna om vapenvila är på gränsen till förolämpande. Det amerikanska utkastet innehåller inte något krav på eldupphör, utan understryker i stället sitt stöd för ett tillfälligt eldupphör”, skriver han på Facebook.

Vapenvila behövs för att det skall vara praktiskt möjligt att få in hjälp i Gaza. Ett eldupphör behövs för att det ska vara praktiskt möjligt att ge medicinskt stöd (även till gisslan). Joe Biden har vänt upp och ned på detta. Som resolutionen lyder kan allt annat behöva åtgärdas innan ett eldupphör anses praktiskt genomförbart. Som ett resultat av detta verkar Biden ha som mål att fördröja en vapenvila samtidigt som han låtsas att han vill säkra en vapenvila. Det är mer än skamligt, trots det relativt starka språket om Rafah”, fortsätter han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!