Kunskapsluckor om könsskillnader inom cancerforskningen

publicerad 22 januari 2024
- av Sofie Persson

I en ny studie har forskare i London tittat på forskningsbehovet kring cancer i urinblåsan, där det skiljer sig markant mellan könen vad gäller bland annat diagnostik. Forskarna konstaterar att man behöver analysera mer könsspecifik data.

När man forskar, praktiserar och utbildar inom medicin har man sedan lång tid tillbaka ofta utgått från en så kallad “standardmänniska”, vilket är en man på 70 kg. Detta innebär att man ofta använder sig av denna modell inom behandling, även för personer som väger mer eller mindre, eller för kvinnor.

Inom cancerforskningen vet man sedan tidigare att ett flertal kroppsliga faktorer påverkar sjukdomens utveckling och även hur patienter svarar på behandling. Trots att könstillhörighet spelar en betydande roll i dessa sammanhang är patientens kön något som ofta förbises.

Bland annat har män högre vattennivåer i kroppen, vilket kan spela roll när det kommer till medicinsk behandling av cancer. Män har också högre ben- och muskelmassa och lägre fettmassa än kvinnor. Även X- och Y-kromosomerna kan ha betydelse samt olika nivåer av könshormoner.

Forskare har funnit att kvinnors immunförsvar oftast är starkare, vilket gör att de snabbare bekämpar bakterier och svarar an bättre på vaccinationer. Dock är kvinnor mer benägna att utveckla inflammatoriska och autoimmuna tillstånd, som kan öka risken för cancer.

Forskas mindre på kvinnor

Kvinnor är ofta underrepresenterade inom cancerforskningen, skriver den vetenskapliga nyhetssajten Medical Xpress. I studier om lung- och bukspottkörtelcancer mellan 2003 och 2016 var endast 10 procent av deltagarna kvinnor, trots att de stod för 40 procent av diagnoserna. Under 2018 utgjorde kvinnor endast 38 procent av de 5 157 personer som deltog i onkologistudier, som sedan ledde till godkännandet av nya läkemedel.

I en ny studie, publicerad i Nature Reviews Urology, har forskare vid The Institute of Cancer Research i London undersökt könsskillnader vid cancer i urinblåsan och vad man behöver fokusera på inom framtida forskning.

Skillnaden mellan könen verkar vara tydligast när det gäller cancer i urinblåsan, så det är ett bra ställe att börja på. Prevalensen är högre hos män, men resultaten är sämre hos kvinnor. Uppgifterna är verkligen uppseendeväckande, säger Dr. Anna Wilkins.

Biologisk skillnad kan motverka diagnos

Cancer i urinblåsan är fyra gånger så vanlig hos män som hos kvinnor, något man menar inte enbart kan ha att göra med beteendeskillnader. När man försökt se vad det kan bero på har man börjat med att undersöka en biologisk orsak som kan leda till färre diagnoser för kvinnor. Kvinnor drabbas oftare av urinvägsinfektion eftersom de har ett kortare urinrör som gör att bakterier lättare letar sig in än hos män. Blod i urinen, som också är ett symptom på cancer, tolkas ofta som urinvägsinfektion.

Så om läkare testar för urinvägsinfektion och hittar en sådan, följer de inte nödvändigtvis upp för att kontrollera om det finns cancer i urinblåsan. Vi behöver öka medvetenheten om folkhälsa så att läkare inte bara kontrollerar för UVI, säger Wilkins.

I sin artikel belyser forskarna även fler orsaker som de menar kan bidra till cancerformens utveckling.

Wilkins menar också att man bör lägga fokus på immunologi när det gäller att undersöka varför kvinnor drabbas hårdare av cancerformen än män, eftersom män och kvinnor har olika hormoner. Vidare lyfter hon att forskare måste börja analysera könsspecifik data för att kunna se skillnader och därmed också behandla cancerformen på rätt sätt.

Om vi kan börja förstå varför dessa skillnader finns, kan vi förhoppningsvis förbättra vår förståelse av sjukdomen, säger hon.

“Kan inte vänta längre”

Forskarna hoppas nu att deras arbete ska främja forskning på könsskillnader inom alla cancerformer eftersom det i slutändan skulle kunna förbättra resultaten av såväl behandling som diagnostik.

Vi kan inte vänta längre, vi måste besvara så många av de kvarstående frågorna som möjligt så att vi kan förbättra livet för alla människor med cancer, säger Wilkins.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!