Mäns och kvinnors hjärnor fungerar olika

publicerad 22 februari 2024
- av Sofie Persson
Forskare menar att könet spelar en avgörande roll för hjärnans utveckling.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Kvinnor och mäns hjärnor fungerar väldigt olika, visar en ny studie. Främst hittade man skillnader i de delar av hjärnan som reglerar självfokusering, belöningar och känslor.

I studien, som publicerades i Proceedings of the National Academy of Sciences, använde man artificiell intelligens för att skilja mellan hjärnskanningar där man lärde maskinen att identifiera unika mönster mellan könen. Under testerna fick AI se cirka 1 500 skanningar och kunde med 90 procents noggrannhet avgöra om de kom från en man eller kvinna. Det tyder på att det finns könsbaserade skillnader i hjärnan, menar forskarna.

Man identifierade särskilt skillnader i den del av hjärnan som ansvarar för självfokusering och introspektion, samt i striatum-delen, som spelar en roll för att skapa vanor och belöningar, och även i det limbiska nätverket, som reglerar känslor.

Detta är ett mycket starkt bevis på att kön är en avgörande faktor för hjärnans organisation hos människor, säger Vinod Menon, professor i psykiatri och beteendevetenskap vid Stanford University, i ett uttalande.

“Kön spelar avgörande roll”

Forskarna tog det även ett steg längre och utvecklade en annan modell som kunde förutsäga människors resultat i beteendeuppgifter baserat på de könsbaserade skillnader som redan identifierats. När de testade modellen fann de att sådana funktionella skillnader i hjärnan kunde ha betydande inverkan på beteendet.

Forskarna hoppas att deras resultat kan bidra till att förklara och bättre hantera psykologiska eller neurologiska skillnader mellan könen. Kvinnor är till exempel mer benägna att utveckla depression, medan män är mer benägna att hamna i missbruk.

Ett viktigt motiv för denna studie är att kön spelar en avgörande roll i hjärnans utveckling, i åldrandet och i manifestationen av psykiatriska och neurologiska störningar, säger han.

Tidigare studier har också belyst skillnader i män och kvinnors hjärnor. Exempelvis är dorsala premammillära kärnan, eller den del av hjärnan som upptäcker en fara för territoriet, är större hos män än hos kvinnor.  Däremot har kvinnor ett större och mer aktivt spegelneuronsystem som gör dem bättre på att läsa av ansiktsuttryck och förstå andras känslor bättre.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!