Syrien: “USA sponsrar terrorister”

Det nya kalla kriget

publicerad 15 augusti 2023
- av Isac Boman
Syrien har länge varit härjat av terrorism och imperialism.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den amerikanska militären är direkt ansvarig för upptrappningen av våldsspiralen i östra Syrien, där terrorgrupper som Islamiska staten nyligen intensifierat sina attacker. Det uppger Syriens utrikesministerium.

Minst 33 syriska militärer dödades den 10 augusti när bussen de färdades i utsattes för ett bakhåll nära staden Al Mayadin, cirka 368 kilometer från huvudstaden Damaskus. Källor uppgav senare att dödssiffran kan stiga, eftersom 11 allvarligt skadade soldater togs in på sjukhus.

Amerikanska styrkor sponsrar terrorister som är ansvariga för bakhållet den 10 augusti mot syriska militärer i Deir ez-Zor-guvernementet“, kommenterar ministeriet i ett uttalande som publicerades av nyhetsbyrån SANA sent på lördagen.

Denna kriminella handling begicks av dem som USA använder som verktyg för att genomföra sina planer i Syrien och hela regionen”, hävdar man vidare.

Det syriska utrikesministeriet understryker att den olagliga amerikanska militära närvaron på landets territorium åtföljts av plundring av dess oljereserver och ett växande ekonomiskt tryck på Syriens folk.

Amerikanerna kränker helt uppenbart Syriens suveränitet och destabiliserar situationen för att fortsätta sin ockupation“, fortsätter ministeriet.

Regeringen i Damaskus deklarerar att man kommer att fortsätta sina operationer mot terroristgrupperingarna tills dess att hotet är att betrakta som eliminerat.

Syrien bekräftar också sin beredskap att befria sitt land från amerikanska, israeliska och turkiska styrkor, i enlighet med internationell lag“, står det vidare att läsa.

Enligt tv-kanalen Al Hadath har terrorister utfört över 40 väpnade attacker i östra Syrien sedan början av 2023 och dödat 67 soldater och milismän.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!