Argentina ansöker om Nato-partnerskap

Det nya kalla kriget

publicerad 19 april 2024
- av Markus Andersson
Argentinas president Javier Milei, landets utrikesminister Luis Petri och Natos vice generalsekreterare Mircea Geoana.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


I veckan ansökte Argentina formellt om ett ”globalt partnerskap” med den USA-ledda militäralliansen Nato.

– Vi kommer att fortsätta att arbeta för att återupprätta förbindelser som gör det möjligt för oss att modernisera och utbilda våra styrkor enligt Natos standarder, lovar landets försvarsminister Luis Petri.

På plattformen X berättar Petri hur han nyligen träffade Natos vice generalsekreterare Mircea Geoana i Bryssel och ”överlämnade avsiktsförklaringen till honom, i vilken Argentina uttrycker sin önskan att bli en global partner till denna organisation”.

Militäralliansen har utöver sina medlemsländer i dagsläget nio ”globala partners” – och i Latinamerika är det hittills endast Colombia som har denna status.

Att vara ”partner” med Nato innebär i korthet ett ökat samarbete inom en rad områden – bland annat vad gäller bekämpning av terrorister, organiserad brottslighet, cybersäkerhet och sjösäkerhet.

Nobbar BRICS

Att Argentina nu närmar sig Natosfären ses som ytterligare bevis på president Mileis ambition att förändra landets utrikespolitiska kurs. Den självuttalade anarkokapitalisten har tidigare sagt att USA och Israel är hans nyckelallierade och även uttryckt sitt stöd för Ukraina. Han har tidigare också tackat nej till att ingå i BRICS-samarbetet som inkluderar länder som Brasilien, Ryssland och Kina.

Enligt argentinska källor välkomnas ansökan och ska processas så fort som möjligt – även om den kräver att alla 32 medlemsstater säger ja.

Argentina spelar en viktig roll i Latinamerika, och jag välkomnar dagens begäran om att undersöka möjligheterna att bli en partner till Nato. Nato samarbetar med en rad länder runt om i världen för att främja fred och stabilitet. Ett närmare politiskt och praktiskt samarbete skulle kunna gynna oss båda”, kommenterar Geoana i ett pressmeddelande.

Enligt uttalandet handlade mötet till stor del också om Argentinas fortsatta bistånd till Ukraina i form av ”humanitär assistans, mat, medicin och stöd för flyktingar”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!