Norges statsminister bröt själv mot restriktionerna

Coronarepressionen

publicerad 19 mars 2021
- av Sofie Persson
Norges statsminister Erna Solberg säger själv att hon inte kände till reglerna i detalj.

Norges statsminister Erna Solberg uppdagas nu med att själv ha brutit mot de stränga coronarestriktionerna som införts i landet under hennes styre.

Solberg och hennes familj var på semester i norska fjällorten Geilo under slutet av februari. Resan inföll under statsministerns 60-årsdag som firades med middag på en lokal restaurang. Dock fick Solberg ögonproblem och var tvungen att avvika till sjukhuset.

Däremot firade hennes familj, vilket var sammanlagt tretton personer, genom att äta middag tillsammans på restaurangen Hallingstuene. Problemet är att enligt restriktionerna i Norge får man inte samlas mer än tio personer åt gången. Det rapporterar den norska statskanalen NRK.

Vi skulle ut och äta på fredagen, i tron om att det var det bästa för att förhindra smittspridning, med ett bra avstånd till varandra. Det är först nu i efterhand som jag inser att vi bröt mot restriktionerna, säger Solberg.

På lördagen samlades familjen igen, denna gång med statsministern närvarande. Även denna gång bröt de mot restriktionerna – 14 samlades och åt sushi tillsammans.

Det är fyra för många. Vi borde inte ha gjort så och jag borde ha stoppat det. Jag gjorde inte det och kan bara säga förlåt, säger hon.

Solberg förklarar det hela själv med att hon inte själv kände till reglerna i detalj.

Jag som varje dag står och talar om restriktionerna till det norska folket borde vetat bättre, men sanningen är att jag inte kontrollerat reglerna tillräckligt noga och därmed inte insett att vi bröt mot dem, säger hon.

Polisen i Norge har beslutat att utreda händelsen som brott mot smittskyddslagen.

Om gästerna och restaurangen har missförstått reglerna är det olyckligt. Man måste själv ta ansvar för att hålla restriktionerna både lokalt och nationellt, säger polisens projektledare för beredskap Espen Billie-Hansen i Hol kommun.

Ärendet kommer i vanlig ordning att bedömas av för åtal i förhållande till en eventuell brottslig handling.

Vi måste först genomföra utredningen och åklagarmyndigheterna måste besluta om det blir ett åtal efter det. Vi är inte riktigt där än, säger Øyvind Aass som är polisledare i Drammendistriktet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!