Kontroversiell Uppsala-lektor i EU-satsning mot “desinformation”

Totalitära samhällsutvecklingen

publicerad 24 november 2021
- av Markus Andersson

Thomas Nygren kommer att ingå i EU:s nya expertgrupp som ska ta fram riktlinjer för att bekämpa påstådd desinformation. Nygren har tidigare argumenterat för att svenskarna bör lita mer på etablissemangsjournalister och kallat kvällstidningarna för ”demokratins försvarare”. Han har också påstått att det är en ”falsk berättelse” att massinvandringen gör Sverige till ett sämre land.

Nya Dagbladet kunde i somras rapportera om hur Thomas Nygren, universitetslektor vid institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier vid Uppsala universitet, tydligt tog ställning för att massinvandringen varit positiv för Sverige och svenskarna och hur han under ett seminarium i Almedalen hävdade att ”det är en falsk berättelse att invandringen gör det dåligt att leva i Sverige”.

Nygren argumenterade i samband med detta också för att svenskarna själva inte är kapabla att bedöma vilken information som är korrekt, utan att dessa behöver hjälp av makthavarna genom såväl lagstiftning som tekniska hjälpmedel för att förstå vad som är sant och inte.

Forskaren har vid ett flertal tillfällen gjort sig känd just som en varm anhängare av etablissemangsmedierna och ska bland annat ha hävdat att ”det är kvällstidningarna som är demokratins försvarare”.

I en intervju med branschtidningen Journalisten menar Nygren även att svenskarna är dåliga på “källkritik” för att de ofta hänvisar till icke-traditionella medier och att det svenska folket måste lära sig att sätta större tilltro till ”professionella journalister” som han kallar det.

Han menar också att det är problematiskt att svenskarna ”har svårt att skilja på” om det är Fria Tider eller Sveriges Radio som återrapporterar exempelvis regeringens presskonferens.

– Vi kan inte förvänta oss att det enbart ska vara ett individuellt problem. Du orkar inte och du kan inte vara källkritisk hela tiden. Man behöver hjälp av professionella journalister.

Nygren har även hävdat sin ståndpunkt att den tidigare amerikanske presidenten Donald Trump ”smutskastat etablerade medier” mot bakgrund av att Trump anklagat flera vänsterliberala mediehus för att sprida falska nyheter – något som vid upprepade tillfällen även bekräftats.

Storsatsning på EU-nivå

Nu kommer Nygren att vara del i en av EU tillsatt expertgrupp som under ett års tid ska arbeta med att ta fram riktlinjer till lärare för att dessa ska bli bättre på att ”försvara EU-medborgarna mot desinformation” – en frekvent förekommande eufemism för att bekämpa information som strider mot myndigheters riktlinjer och mainstreammedias rapportering.

– Som expert i gruppen kommer jag att särskilt bidra till att utifrån den senaste forskningen ta fram goda råd för hur undervisning kan hindra spridningen av desinformation. Gruppen kommer att ta fram underlag och rekommendationer som stöd för EU:s länder när det gäller att till exempel göra elever bättre på att identifiera vilseledande information och stöd för hur man kan tänka och använda digitala verktyg för att bedöma trovärdighet i sociala medier, säger han till Uppsala Universitet.

Han berättar även att han hoppas kunna ”bygga upp ungas förmåga att förhålla sig kritiskt och konstruktivt till digital information” och att forskningsresultaten sedan sprids till olika delar av Europa.

– Jag hoppas framförallt att resultatet av gruppens arbete blir vetenskapligt baserade råd och riktlinjer till nytta för samhället.

Enligt Euractiv, som fokuserar sin rapportering på EU-kopplade nyheter, består expertgruppen av 25 personer med bakgrund inom forskning, massmedia, utbildning, IT-företag och cybersäkerhet. Den uttalade målsättningen är att bekämpa spridandet av vad man menar är falska nyheter och desinformation på nätet.

Främst menar man att man ska man rikta in sig på att göra unga människor mer “kritiska” och “ifrågasättande” och mer kapabla att skilja ”fakta från fiktion”. Man pekar vidare på att det är problematiskt att de sociala mediernas algoritmer kan leda användarna till vad man benämner som ”skadligt konspiratoriskt material” – istället för att hålla dem borta från dylikt.

Markus Andersson är grundare och chefredaktör för Nya Dagbladet.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!