Konventionella medier fultolkade Trump om desinfektionsmedel

Desinformationen i medierna

publicerad 29 april 2020
- av Per Nordin
Donald Trump vill inte injicera människor med desinfektionsmedel.

Konventionell massmedia har under den senaste veckan slagit på stort med budskapet att Trump vill injicera människor med desinfektionsmedel. Vid närmare granskning handlar det om ännu en uppenbar fultolkning av den amerikanske presidentens uttalanden.

Den senaste veckan har i princip samtliga vänsterliberala tidningar och andra konventionella mediekanaler i hela världen rapporterat att Trump vill spruta in desinfektionsmedel i människors kroppar för att bekämpa coronaviruset. I Sverige slog Aftonbladet på stora trumman med rubriken ”Trumps förslag mot corona: spruta in rengöringsmedel” och Expressen gick på samma spår med rubriken ”Trump: spruta in desinfektionsmedel i lungorna”.

Under presskonferensen ifråga diskuterade Donald Trump olika tänkbara åtgärder och behandlingsmetoder som eventuellt kan ha effekt på coronaviruset. Han konstaterade bland annat att man ser på behandling med ultraviolett ljus och en typ av desinfektionsmedel som visat sig döda viruset, och frågar sig om man kan nyttja den kunskapen medicinskt.


Annonser:


– Och sedan när jag ser desinfektionsmedlet och hur det dödar viruset på en minut. Och om det finns sätt vi kan göra någonting liknande, via injektion eller nästan som en rengöring, för ni förstår, det går in i lungorna och gör ett stort nummer där, så det hade varit intressant att titta vidare på det. Då behöver du ha med dig läkare, men det låter intressant för mig. Så, vi får se med hela konceptet med ljus och hur det dödar på en minut. Det är ganska kraftfullt.

Snart ombads presidenten att förtydliga sitt något luddiga uttalande om han verkligen menar att desinfektionsmedel ska injiceras in i patienter som bland annat svensk massmedia rapporterat om.

– Det skulle inte ske via injektioner, utan nästan som rengöring och sterilisering av ett område. Kanske fungerar det, kanske fungerar det inte. Men det har sannerligen stora effekter på stationära objekt, förtydligade presidenten då.

Trump påstås vidare på samma presskonferens tvärsäkert ha hävdat att ultraviolett ljus eller ”solljus inne i kroppen” botar Covid-19. Även det är en oseriös förvridning av presidentens uttalande som kom som ett uppenbart sarkatiskt svar på att man rådgör med expertis för att förutsättningslöst utforska olika tänkbara metoder inklusive ljusbehandlingsteknik.

– Jag hoppas människor njuter av solen, och om det har en inverkan är det ju fantastiskt. Det är dock inte första gången jag hör det. Det har gått ett rykte, ett väldigt trevligt rykte, att [det hjälper mot coronavirus] att gå ut i solen eller att få hetta, och det har en påverkan på andra virus. Men nu får vi det här från vad som måste kallas för ett av världens framstående laboratorier. Det är täcker in betydligt mer än det jag sagt nu.

I förbifarten bollar han kort med sin medicinska expert Dr. Deborah Brix som närvarade på presskonferensen.

– Jag skulle vilja fråga medicinska experter för att ta reda på om det finns något sätt som ljus och hetta kan användas som botemedel. Ni förstår, om man kunde göra det. Återigen, kanske man kan göra det, kanske inte, jag är inte en läkare. Men jag är en person med en bra, ja ni vet vad… Deborah, har du någonsin hört om det? Om hetta och ljus och deras påverkan på andra virus, visst, men om deras påverkan på det här viruset?

Brix svarar sedan att hon inte hört om det vid sidan av att feber hjälper kroppen att svara på en virusinfektion, varpå Trump avrundar ämnet med att han hursomhelst tycker det vore toppen att utforska saken vidare i de projekt som pågår för att utforska tänkbara behandlingsmetoder. Han konstaterar därefter i ett sarkastiskt meningsutbyte med en journalist att han gissar att hans uttalanden kommer att förvridas av närvarande medier till att han sagt att man blir frisk av att gå utomhus.

Det är långtifrån första gången som massmedia väljer att medvetet misstolka den kontroversielle presidentens uttalanden, något som snarast utgjort praxis för de flesta stora medier sedan Trump trädde in i politiken 2016.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.